Categorie: Algemeen
Auteur: Gerben Moerland

10 jaar ondernemerschap: een geweldige ervaring

10 jaar ondernemerschap: een geweldige ervaring

Oliver IT bestaat 10 jaar, dat kondigden we hier al eerder aan. In dit 10e jaar gaan we dit jubileum vanuit verschillende viewpoints belichten. Vanuit de klanten, medewerkers maar ook vanuit de ondernemer zelf. In dit artikel vertelt oprichter Gerben Moerland over zijn ervaringen als ondernemer.

Het ondernemerschap: avontuurlijk, spannend en gedreven
“Het ondernemerschap is een geweldige ervaring. Het is heavy, maar dat voelt niet zo omdat je zo gedreven aan het bouwen bent”, steekt Gerben van wal. “Ik herinner me de start van Oliver IT als de dag van gisteren, het voelt helemaal niet als 10 jaar geleden. Ik vond de beginfase wel een spannende tijd. We gingen verplichtingen en risico’s aan met als doel om iets succesvols neer te zetten. Als ondernemer wordt je geleefd. Door de druk van risico’s, verantwoordelijkheid en de continue drive om het maximale te leveren aan de klant. Dat geleefd worden kenmerkt naar mijn idee het ondernemerschap. Als ik daar na die 10 jaar op terugkijk dan zie ik wel dat het pittig was. Maar het voelt goed en is gewoon heel gaaf om een bedrijf van 2 naar 50 medewerkers uit te bouwen”.

Groei: delen om te vermenigvuldigen
Gerben vervolgt: “Het ondernemerschap heeft mij persoonlijk veel gebracht. Wanneer je een bedrijf neerzet ben je met veel facetten bezig. De financiële zijde, het werven en managen van je medewerkers, het overtreffen van de klantverwachting en het uitbreiden van je diensten.

In het begin doe je al deze zaken, maar is eigenlijk het acquireren van opdrachten en het werven van mensen de hoofdactiviteit. Wanneer je dan 2 jaar verder bent, komt de fase dat je richting de 10 man gaat en moet je de processen wat strakker gaan neerzetten, om niet steeds achter de feiten aan te lopen. Weer een paar jaar verder, gaat je rol meer naar managen van de organisatie, dan het zelf doen van projecten. Het is mooi om de verschillende groeifases van een onderneming bewust mee te maken. En weet je wat, je leest tegenwoordig van die statements in de startup/scale-up boeken, bijvoorbeeld ‘Focus op je sterke punten’ en ‘De bekende dip na 6 of 7 jaar’. Nu terugkijkend, kan ik zeggen dat ze ook veelal waar zijn. Maar ook dat met de juiste dosis wilskracht je iedere fase door kunt komen, ook als het een keer niet mee zit. Het is een kwestie van je klant goed bedienen, je medewerkers laten groeien met de onderneming en focus houden”.

“Door de jaren heen ben ik, samen met Oliver IT natuurlijk, als ondernemer best wel veranderd, mijn blikveld is veel ruimer geworden. Door bewust contact te zoeken met andere ondernemers waren we in staat om bij elkaar over de schutting te kijken om zo te leren van elkaars pijnpunten en successen. Daardoor leer je sneller schakelen en overzie je beter de verbanden tussen verschillende onderdelen binnen het bedrijf. Ik ben er gewend aan geraakt om dingen te delen, zowel met andere ondernemers als met de mensen binnen het bedrijf. En precies dat is de basis voor succes: vermenigvuldiging door te delen”.

Delen heeft ook te maken met loslaten, vertelt Gerben: “Mijn grootste uitdaging als ondernemer is om dingen los te laten. Iets wat je zelf bedenkt, dat anderen dit oppakken en uitvoeren. Dat is misschien wel de lastigste stap als ondernemer die wil groeien, want niet alles gaat op jouw manier maar je bent wel verantwoordelijk als het fout gaat. Dit werkt alleen door mensen op de juiste plek te zetten en te laten doen waar ze goed in zijn en er te zijn als ze support willen hebben. Dan lukt het om dat wat je in je hoofd hebt door anderen uit te laten voeren”.

Zo blijf je de innovatieve partij in IT
Oliver IT heeft nooit stilgestaan en is altijd met innovatie bezig. Niet alleen voor haar klanten, maar ook in de eigen organisatie. “Naast de continuïteit in opdrachten is het binnen onze branche noodzakelijk om te blijven innoveren, omdat we in een snel veranderende omgeving werken. Toen we 10 jaar geleden startten was er bijvoorbeeld nog geen iPad, nu is het normaal dat iedereen met apps werkt”, legt Gerben uit. “Doordat iedereen binnen Oliver IT zich continu blijft ontwikkelen op het gebied van kennis, kunde en innovaties blijven we ook echt die partij die vooroploopt in de IT en als Trusted Advisor de klanten kan begeleiden op hun IT reis”.

“Wij waren destijds bijvoorbeeld een van de eerste die een mobiele applicatie op een platform van SAP ontwikkelde in combinatie met andere tooling. Uit ons onderzoek bleek dat dit de best passende optie was voor de klant. We zijn niet bang om nieuwe ontwikkelingen aan te gaan als blijkt dat het de beste oplossing is. Uiteindelijk is deze opdracht de basis van de ontwikkeling van vele mobiele apps geweest. Die ruimdenkendheid zie je ook vandaag de dag terug in onze producten en projecten”.

Herinneringen die altijd bijblijven
Op de vraag wat de mooiste herinneringen zijn van de afgelopen 10 jaar, moet Gerben even nadenken. “Dat eerste mobiele traject, waar ik net over vertelde, is voor mij een belangrijke herinnering. Dat project was écht een gamechanger voor Oliver IT. Maar ook de eerste buitenlandse klant is een echte mijlpaal. Toen hebben we als expertiseclub in een aanbestedingstraject de grote partijen afgetroefd, waar we vervolgens een succesvol project hebben neergezet”.

Mooie herinneringen hebben niet alleen met projecten te maken. “Eén van de belangrijkste pijlers binnen Oliver IT is de menselijke factor”, legt Gerben uit. “We werken ontzettend hard, maar weten ook wat genieten is. De jaarlijkse Oliver trips zijn inmiddels een begrip. We gaan dan een weekend met alle medewerkers op stap waarbij we bijzondere activiteiten doen en vooral veel lol hebben. Bijvoorbeeld de trip naar New York, waarbij we met 25 man over Times Square fietsten of dat we met een grote limousine door Las Vegas rijden, maar ook de Noordzee op met de ‘Eendracht’. Te gek om dat samen mee te maken”.

De toekomst van Gerben als ondernemer
“Ondernemen zit mij in het bloed en ik vind het dan ook waanzinnig leuk om te blijven doen. Ik kan me momenteel geen toekomst zonder Oliver IT voorstellen. Voorlopig ga ik dit wat we nu hebben neergezet niet loslaten. Deze instelling tekent mij als ondernemer en hoe ik in de wedstrijd sta. We zijn en blijven die innovatieve partij binnen de IT die verrassende resultaten neerzet”, sluit Gerben mooi af.

Lees hier de eerdere publicaties in het kader van 10 jaar Oliver IT:

>> Oliver IT viert feest!

>> Hoe Oliver IT opdrachtgever DNWG verraste met hun aanpak

>> Struyk Verwo Infra: Innovatief binnen de bouwwereld

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Peter Schults Integration expert
Peter Schults