Agile/Scrum door de bril van een softwareontwikkelaar
Collega Sander van Laarhoven, Front-end Developer bij Oliver IT, vertelt over zijn ervaringen met het werken volgens de Agile/Scrum methode en de ontwikkeling die bedrijven die deze methodiek toepassen hebben doorgemaakt. Een methode die werkt mits deze door de hele organisatie wordt omarmd en de belangrijke pijlers binnen Agile/Scrum goed worden toegepast.
Van de watervalmethode naar Agile/Scrum
Je bent als softwareontwikkelaar altijd gewend geweest om een boekwerk voor je kiezen te krijgen waarin alles wat de business wil krijgen van haver tot gort is uitgewerkt. Soms is elke pixel in het scherm al door een designer op zijn plek gezet en laat niets meer aan de verbeelding over. “Ga het maar maken” luidt dan de boodschap. Alle projecten werden vroeger volgens deze watervalmethode opgepakt. Dan staat er iemand in het team op die gehoord heeft dat er ook een andere manier bestaat, namelijk: Agile/Scrum. Daarmee zijn alle problemen van de watervalmethode verleden tijd. De eerste keer Scrum. Daar begon voor mij een periode van zowel succesvolle als minder succesvolle ervaringen met deze methodiek.
Na tien jaar en meer dan tien projecten te hebben uitgevoerd met Scrum heb ik veel dingen zien verbeteren rondom deze methodiek. Maar jammer genoeg heb ik ook veel goedbedoelde maar foute implementaties van Scrum methodieken voorbij zien komen. Ik ben ooit begonnen als consultant/ontwikkelaar bij een grote klant en heb daar de transitie van waterval naar Agile/Scrum volledig meegemaakt. Eerst als teamlid en later als Scrum master. Na deze tijd heb ik een tiental projecten bij verschillende bedrijven uitgevoerd volgens Scrum. Ik heb gemerkt dat elk bedrijf anders is en zijn eigen uitdagingen kent die een rol spelen.
Scrum implementatie binnen een organisatie
Wanneer een bedrijf de Scrum methodiek invoert is dat een hele verandering. Wat je vaak ziet is dat niet het gehele bedrijf omschakelt en zich er aan committeert. Alleen de ontwikkelteams van de IT-afdeling storten zich dan op Scrum en overige afdelingen zijn dan niet of maar zijdelings betrokken. Dit resulteert in een kromme werkwijze waarin het bovenste deel van de organisatie werkt volgens de waterval en PRINCE2 methodieken en het onderste deel met Agile/Scrum. In de consultancy noemen we dat ook wel ‘Waterscrum’. Dat neemt een hoop voordelen van de methodiek weg en is daarmee verre van optimaal.
De organisatie als geheel, waar ik destijds werkte, was nog niet echt op de hoogte van de methodiek, echter wilde het ontwikkelteam het graag proberen. We begonnen met het werken in sprints en het opleveren van story’s uit een groot functioneel ontwerp (FO). Dit was voor de tijd van Jira en Pivotaltracker en we werden daardoor gedwongen om een fysiek scrumbord te gebruiken. Dit verliep verassend goed doordat we in een vaste ruimte werkten en niet op afstand. Wat volgde waren stand-ups naast het scrumbord en vervolgens het verplaatsen van de briefjes. Post-it’s die vaker werden verplaatst vielen er wel eens af maar het voelde goed om al die briefjes langzaam naar de andere kant van het bord te verschuiven.