Auteur: Hans Gmelig Meyling

Blog 2 Hackathon 2020: Help mijn info is loos!

In het kader van de reeks blogs over de Oliver Thuisathon (Hackathon, maar dan thuis, november 2020) deze keer het werk van team Opiniator. Het veld van deelnemers bevatte deze keer betrekkelijk veel éénpitters, maar in het kader van het zoeken naar het onverwachte is dit team spontaan ontstaan uit Martijn Samuels, Reinout Moes en Hans Gmelig Meyling.

Help mijn info is loos!

Het team van Opinionator heeft gekozen met een maatschappelijk thema aan de slag te gaan. Het probleem: sociale media proberen mensen zo veel mogelijk tijd door te laten brengen op hun platform. Ze doen dit door steeds aanbevelingen te doen op basis van je eerdere gedrag. Op die manier kom je steeds dezelfde soort content tegen en beland je in een soort informatie bubbel.

Wanneer je een brede kijk wilt ontwikkelen zul je dus zelf actief op zoek moeten naar sites, artikelen en filmpjes waarin iets anders wordt gezegd dan wat je gewend bent.

Opinionator

Opinionator is een platform waarop je op een gemakkelijke manier een breed wereldbeeld kun ontwikkelen en kunt ontdekken wat er voorbij je eigen straatje gebeurt. Het is een mobiele app waar op basis van je keuzes een zo divers mogelijk aanbod van nieuwsartikelen wordt geboden.

Via je de app kan je topics selecteren, of zelf zoektopics opgeven. Daarmee geef je aan in welke actuele nieuwsgebeurtenis je geïnteresseerd bent. De gedachte is dat gebruikers ‘brede’ items opgeven, zoals ‘Verkiezingen VS’ of ‘Corona’. Vervolgens krijg je een keuze uit een aantal specifiekere thema’s die horen bij het topic, zoals ‘laatste persconferentie’ en ‘vaccin’ bij Corona. Na het kiezen van zo’n specifiekere categorie wordt een geanonimiseerd overzicht gegeven van titels met korte samenvattingen van nieuwsberichten uit verschillende media. De gebruiker kan dan op basis hiervan verder klikken naar het bronbericht.

Op deze manier zie je als gebruiker in een oogopslag hoe verschillende media over dezelfde gebeurtenis schrijven, zonder dat je meteen kan zien wie die media zijn. Bovendien word je uitgenodigd om na het lezen van je gekozen artikel ook eens te klikken op een andere titel en de nieuwsgebeurtenis van een andere kant te zien.

De App is zelfonderhoudend. Gebruikers kunnen anoniem zoektopics opgeven. Pas als deze zijn gevonden in de dataset dan zijn deze als topic beschikbaar. Daarmee kan de app kan niet als anoniem berichtenplatform worden misbruikt.

De nieuwsberichten komen trouwens uit RSS-feeds die door nieuws providers beschikbaar wordt gesteld.


Techniek van de App

De app heeft een backend platform nodig. Dit om topics te kunnen registreren en om de RSS datafeeds te kunnen verwerken. Dit platform is geïmplementeerd als een nodeJS server applicatie. Aan de front-end kant van de app zat React met Redux en werden er verschillende animaties gebruikt om tussen de pagina’s en onderwerpen te switchen.

Er is gekozen om cirkels te gebruiken in de navigatie van de app, waar dit een bubbel voorstelt. Op deze manier zou je een bubbel kunnen poppen en zo uit je informatie bubbel stappen. De nieuwsonderwerpen worden dan gebundeld in zo’n bubbel en daarbinnen vallen dan sub-onderwerpen die bij een nieuwsonderwerp horen.


Waarom de Oliver IT Hackathon zo leuk is!

Reinout: Voor mij was dit de eerste hackathon ooit. Heel gaaf om in zo’n korte tijd een idee al zo ver gevorderd uitgewerkt te krijgen.”

Martijn: “Het was ontzettend leuk om mijn eerste Oliver IT hackathon mee te maken en te zien hoe creatief iedereen zijn project aanpakte.”

Hans: “Mijn eerste insteek was om met ABAP RAP wat te gaan doen deze keer. Maar daar kwam Reinout met een veel actueler idee. Martijn en ik waren direct enthousiast. Kiezen voor een thema was dit keer leuker dan de techniek!”

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Eddy Driessen Consultant
Eddy Driessen