Categorie: Algemeen
Auteur: Michel Kox

Consultancy, flexibiliteit in de breedste zin van het woord

Voor veel mensen is werken als consultant een bewuste keuze. En waarom ook niet? Je bent ergens goed in en wat is er dan leuker om die kennis te gebruiken om processen te verbeteren en het werk voor gebruikers makkelijker te maken. De platte definitie van een consultant is dan ook:

“Een consultant is iemand die zijn of haar kennis in dienst stelt van anderen en daarbij over het algemeen voor vele verschillende klanten werkt. “

Multitasking

Werken als consultant is per definitie flexibel werken, maar de definitie hierboven heeft meer facetten dan je in eerste instantie zou denken. Allereerste is daarbij het werken voor verschillende klanten.

Als ik naar mijn persoonlijke situatie kijk, dan was er rond 1 september de situatie dat ik aan het afbouwen was bij een klant die werkt met SAP Project System. Daarnaast was ik bezig een collega te ondersteunen bij een klant die door middel van maatwerk IDOC’s inkoop- en verkooporders in een ECC-omgeving aan wil gaan leggen. En er was de start van een nieuw project bij een klant met als core business Material Management in een nieuw S4 systeem.

En dan krijg je dus op maandagmiddag, terwijl je met je hoofd vol in de VF02 zit (Aanpassen Sales Document, red.) een uitnodiging voor een call in Teams over Output Processing via transactie VF31, waarbij op de achtergrond mailtjes binnen komen over de procesflow voor het repliceren van MM-materialen via Matmas IDOC’s.

Of je effe kunt schakelen in je hoofd…!? Bij deze dus nog mijn excuses aan die ene collega die wellicht dacht dat ik alweer toe was aan weekend.

Multitasking.png#asset:1725:teamFoto

Time Management

Een ander belangrijk facet aan consultant zijn is time management, en dan vooral het management over je eigen tijd. Natuurlijk is het belangrijk je taken binnen de sprint af te krijgen of te zorgen dat je de go-live van je project haalt. Maar als er iets is dat ik in de tijd als consultant geleerd heb, is het wel dat het werk eigenlijk nooit klaar is, en liever gisteren dan vandaag.

Het blijft dus altijd belangrijk om de balans in je tijd te houden. Met een telefoon van de zaak ben je altijd bereikbaar dus kan het zijn dat je in de avond gebeld wordt voor een spoedgeval. Of dat je in het weekend mailtjes krijgt over een release die niet helemaal gaat zoals gepland. Het is dan de schone kunst van de consultant om af te wegen of het op dat moment uitkomt.

En dan is er nog het overwerken… We hebben het allemaal gedaan en het blijft voorkomen zolang we in deze branche werkzaam zijn. En is het erg? Nee, ik denk het niet. Toen ik begin dit jaar met een nieuw traject startte, vond ik dat zo leuk dat elke werkdag van mijn week langer als 8 uur duurde. En afgelopen zomervakantie heb ik buiten in de zon mijn laptop erbij gepakt, omdat ik graag wat meer wilde leren over React JS.

Redefining simplicity

Wat het werken als consultant binnen Oliver IT leuk maakt, is dat het bedrijf als geheel mee gaat in die flexibiliteit.

De filosofie van Oliver gaat wat mij betreft niet alleen op voor de inhoud van ons vak, maar ook voor de omgang met klanten en collega’s.

Als startend consultant kan het soms moeilijk zijn om die flexibiliteit in balans te houden. Maar door middel van wat hulp van collega’s en wat ervaring in de loop van de jaren kom je er vanzelf achter hoe jij die ene consultancy-skill vormgeeft.

En ook dan zien we nog grote verschillen, waarbij de een graag lange dagen maakt en de ander wat meer een 9-tot-5 mentaliteit erop nahoudt. Flexibiliteit is klant-afhankelijk en project-afhankelijk en het is de kunst van de consultant om die flexibiliteit op de juiste manier tot uiting te brengen.

Iedereen weet dat ik 3 geweldige dochters heb en dat ik die ook graag eens een keer uit school haal. Daarom is er in de middag een moment waarop het kan voorkomen dat ik mijn telefoon niet opneem, omdat ik 2 tassen, 3 jassen en een fietssleutel in mijn hand heb, terwijl ik meeloop naar andere ouders om ‘af te spreken’.

Als ik dan thuis weer achter mijn laptop zit, dan spreek ik je snel weer!

Michel Kox Senior Consultant Integratie.

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Karst Koopman Consultant
Karst Koopman