Auteur: Jeroen Koenraad

Daniël Dukers en zijn werk bij Jumbo

Onze collega Daniël Dukers werkt inmiddels alweer een hele tijd voor onze klant Jumbo, en wij vinden dit een mooi moment om Daniël eens wat meer te vragen en te laten vertellen over waar hij zoal bij betrokken is en is geweest. We kijken in dit interview terug in de tijd, maar blikken ook vooruit.

De eerste periode heeft Daniël samengewerkt met onze Oliver collega Sander van Laarhoven, die inmiddels alweer 1 jaar weg is bij Jumbo. In die eerste periode waren de werkzaamheden tussen Sander en Daniël verdeeld in Middleware (Netweaver CE) en FE in React. Echter met het vertrek van Sander naar een project buiten Jumbo vult Daniël beide onderdelen in. Uiteraard wel in een team (SCRUM), dus hij is niet helemaal alleen.

Een terugblik en het heden. Daniël werkt al meerdere jaren mee aan het Systeem voor artikel-opvoer en artikel kalender genaamd RAK = Rollende Artikel Kalender. Het oorspronkelijke RAK Systeem komt vanuit de fusie tijd (2012) met C1000. In 2017 had Jumbo de behoefte aan een uitbreiding van de functionaliteiten. De opvolger dient naast het opvoeren en beëindiging van artikelen ook het muteren van artikelen te ondersteunen volgens de nieuwe werkwijze. Door de jaren heen is het systeem flink uitgebreid en is RAK een hele grote applicatie geworden waar Daniël met zijn kennis en kunde een aardig deel heeft mogen bijdragen aan de uitbreidingen op het RAK-systeem.

Binnen het onderdeel van de Jumbo waar Daniël deel van uitmaakt werken ze met 4 Scrum teams. Daarbij zijn de teams inmiddels onderverdeeld in meerdere Backend teams en 1 non-SAP team wat zich bezighoudt met EBX.

Daniëls Rol = Developer voor CE Front-end voor Rak-2 (2 staat voor 2e versie). Het systeem draait in België op S4, terwijl het in Nederland nog op SAP ECC (veelal customized) draait. Jumbo is serieus aan het nadenken om op termijn ECC uit te gaan faseren en daarmee volledig over te gaan op S4.

De grootste uitdaging van dit moment bestaat uit het syncen van artikel data in de 2 backend-systemen (S4 en SAP ECC). Waarbij RAK de enige manier voor medewerkers zonder Superuser autorisaties is om artikelen aan te maken of te muteren. In de toekomst wil Jumbo RAK steeds meer uitbreiden; bijvoorbeeld ook voor supply chain. Waarbij Daniël verantwoordelijk is voor het tonen van de gegevens in de FE en middleware.

Daniël is op dit moment bezig met kleine verbeteringen op RAK door te voeren en heeft t.b.v. rapportages extra proces-data vastlegging geïmplementeerd. Deze gegevens worden met een job geëxporteerd naar een bestand welke door het BI-team ingelezen wordt in hun systeem. Het BI-team maakt op basis hiervan de rapportages.

Hoe ziet de toekomst eruit? Kijkend naar de lange termijn zal een volledige overstap naar S4 plaats gaan vinden; dat is een grote slag in RAK met een volledige verhuizing naar S4 waarmee men nu al in België werkt. Het voordeel is dat het proces versimpeld en eenduidiger wordt, maar daar staat tegenover dat dit in eerste instantie heel veel werk met zich mee zal brengen > RAK 3 misschien? Er zijn echter op dit moment nog veel keuzes te maken, maar Jumbo weet dat ze een keer naar S4 moet en daar wordt nu over nagedacht. Voordeel voor Jumbo Nederland is dat België al werkt met S4 en de verbeteringen voor België ook in Nederland doorgevoerd kunnen worden. Jumbo Nederland kijkt dus goed naar België, waar ze zoal tegenaan lopen en wat de voordelen zijn voordat Jumbo Nederland de next step zal zetten.

Daniël zal de komende periode zijn steentje blijven bijdragen bij onze klant Jumbo.

Hebben jullie nog vragen, schroom niet en stel ze gewoon aan Daniël door ons te mailen of te bellen. Wij zorgen dat het bij Daniël terecht komt.

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Karst Koopman Consultant
Karst Koopman