Categorie: Odat
Auteur: Jeroen Koenraad

Data en voorspellend vermogen binnen de Logistiek

Wij zijn Oliver Data (Odat) en maken complexe data simpel

Zoals in de titel aangegeven maken wij complexe data simpel en geven u daarmee meer inzichten met voorspellend vermogen op uw logistieke processen. Hiermee helpt Oliver IT u meer grip te krijgen op uw processen; denk daarbij aan logistiek maar ook planning. En niet onbelangrijk: welke besparingen kan ik daar binnen het proces en financieel mee bewerkstelligen?

Bijna iedereen heeft het over Data, want data is hot. Ook binnen de logistiek, nee juist binnen de logistiek. Maar wat kan ik er dan mee zult u zich afvragen? En hoe kan Oliver IT helpen om m.b.v. data onze processen te optimaliseren, makkelijker en efficiënter maken en daarmee indirect kosten te besparen op deze processen en het werkplezier van de medewerkers verhogen.

Een rapport maken is tegenwoordig niet meer zo moeilijk met de hedendaagse tools. Maar het wordt al lastiger als we het gaan hebben over meerdere bronnen waarvandaan u de data wilt hebben en gaan gebruiken. Als we het gaan hebben over voorspellend vermogen wordt het verhaal vaak nog complexer. Laat staan als we het gaan hebben over het combineren van deze 2 onderdelen en het dan ook nog eens simpel, bruikbaar en interactief te maken.

Wij vinden dat u zelf rapportages moet kunnen maken, maar weten ook dat het lastig is om de juiste data te verzamelen, te koppelen en te bewerken. Welke bron en hoeveel? Ons maak het niet uit mits het maar bijdraagt tot het doel wat u als klant hebt met de datasets die wij voor u klaarzetten. Ook hier geldt wederom maak het niet te complex, maar juist behapbaar en laagdrempelig. Daar staan wij voor en dat is onze filosofie.

Ik heb het woord logistiek al laten vallen en daar wil ik specifiek op inzoomen. Zoals hieronder aangegeven onderkennen we een aantal stappen om te komen tot een juist inzicht en uiteindelijk de rapportage.

De gehele keten van Data verzamelen t/m het rapporteren kan dus geautomatiseerd plaatsvinden. Dus geen eigen Excel sheets, extracties maken om je rapportage te voeden. Dat automatiseren we en transformeren dit naar begrijpelijke Datasets. De frequentie waarop bepalen wij in overleg met u; Real-time, per dag, per uur of per maand. Dit is allemaal instelbaar en mogelijk met ons Odat-platform; dit alles geautomatiseerd op en via 1 leverancier, Oliver IT.

Logistiek en Data

Oliver Data (Odat) dé standaard in maatwerk logistieke dataoplossingen De grote hoeveelheid aan data die in de logistiek aanwezig is biedt ontzettend veel mogelijkheden en kansen tot sturing. Door uw Logistieke data te analyseren en deze te verrijken met voorspellende algoritmes kan veel voordeel worden behaald en kosten worden bespaard op diverse onderdelen binnen uw logistieke & distributie proces. In uw data investeren betaalt zich dan ook al snel uit.

Hoe dan zult u zich afvragen? Een logische stap is om samen met de kennis van uw bedrijf en onze kennis van Data, IT en Logistiek te bepalen welke logistieke processen of onderdelen van uw logistieke proces we gaan optimaliseren. Als we dit samen bepaald hebben is het tijd om uw data vanuit verschillend bronnen samen te brengen zodat alle gegevens die betrekking hebben op uw logistieke proces(sen) door ons geanalyseerd en geoptimaliseerd worden. Door deze geprepareerde data met vooraf gedefinieerde algoritmes te verreiken krijgt u inzichten die u nu niet heeft, welke meer grip geven op uw logistieke proces en de basis is voor optimalisatie. Dit alles doen wij in nauwe samenwerking om tot het voor u beste resultaat te komen.

Veel organisaties binnen de logistiek beschikken vrijwel altijd over data met een geografisch component. Dit biedt ook weer kansen door het analyseren van adressen, postcodes, regio’s en coördinaten. De inzichten voor uw organisatie zijn legio zoals enkele voorbeelden die wij hieronder hebben opgesomd:

  1. Waar bevinden mijn vrachtwagens zich?
  2. Wat zijn de best presterende distributie locaties?
  3. Wat is de status van een order?
  4. Hoe verloopt het distributieproces?
  5. Kunnen de aanrijtijden korter?

Met de Odat oplossing is het ook mogelijk om de data Geografische te visualiseren op een kaart om op deze manier inzichten te verschaffen. Grafieken geven inzicht in het verloop of gemiddelden, maar hebben verder geen referentiekader. Geef geplande routes in met gegevens zoals eerder weergegeven en het is direct duidelijk waar bijvoorbeeld de vrachtwagen zich bevindt, alsook geeft het inzichten in de aanrijdtijden en de status van een order. En zo zijn er nog legio voorbeelden te benoemen die u inzichten geven waar uw wat mee kunt.

U krijgt met de Oliver Data oplossing (Odat) exact wat u nodig heeft en Odat gaat u helpen in de optimalisatie van uw logistieke processen, werkwijze nu en naar de toekomst toe. Een efficiënte aanpak en visie op gebruik van uw data die in overleg met u precies op uw organisatie is afgestemd en naadloos aansluit op uw bestaande (ERP)pakket. Ook naar de toekomst zult u denken? Ja, want Odat is zo ingericht dat al uw historische data bewaard blijft. Ook als u switcht van ERP(pakket) of als u deze wil verrijken met extra data vanuit open sources of een nieuw door u in gebruik te nemen systeem/pakket.

Kortom: Er valt dus ontzettend veel winst te behalen met de inzichten door data voor organisaties waar logistiek een kernactiviteit is. Meer weten? Wij komen graag voor een vrijblijvend gesprek langs en gaan de uitdaging graag samen met u aan met als inzet uw data op uw logistieke proces(sen).

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Gerben Moerland Partner
Gerben Moerland