Categorie: Logistiek
Auteur: Oliver IT

“De logistieke branche is klaar om via digitalisering flinke besparingen te realiseren”

“De logistieke branche is klaar om via digitalisering flinke besparingen te realiseren”

Met de introductie van de slimme cloudapplicatie Oliver Planner bij Swiss Sense zet Oliver IT een belangrijke stap in de digitale transformatie binnen de logistieke sector. We praten met Gerben Moerland, partner bij Oliver IT, over de oplossing die zij met Oliver Planner bieden in het optimalisatie vraagstuk en behoefte dat bij veel bedrijven speelt. Daarnaast bespreken we de verbeteringen in bedrijfsprocessen die dankzij innovatieve automatisering doorgevoerd kunnen worden.

Binnen de logistieke branche valt veel winst te behalen

Gerben: “Je ziet bij veel bedrijven met een logistiek proces dat daar winst valt te behalen. Vaak werken bedrijven nog volledig of gedeeltelijk analoog waar veel handmatige acties nodig zijn. Stapels papierwerk, een planbord en medewerkers die telefonisch afspraken plannen. Door het proces op slimme wijze te automatiseren met hedendaagse technieken is tijdbesparing mogelijk.” Oliver heeft diverse automatiseringsoplossingen voor de logistiek ontwikkeld. “We hebben ons echt verdiept in de externe logistiek. Dat wil zeggen van het proces van inplannen en optimaliseren van vrachten tot en met de levering bij de eindklanten. We kunnen de order via een cloudapplicatie plannen, oppakken en digitaal op een device binnen laten komen, laten ondertekenen en vervolgens terugsturen en laten verwerken in de systemen van onze klanten.”

Eenvoudig inzichtelijk wat een bedrijf kan besparen

Gerben: “Zo hebben we Oliver Planner, een planningsapplicatie, ontwikkeld voor het plannen en optimaliseren van ritten. Daarnaast hebben we ook een applicatie waarbij vrachtwagenchauffeurs bonnen digitaal op hun device krijgen en een klant ook direct digitaal de pakbon kan onderteken en daarna de factuur zal ontvangen. Deze oplossingen zijn compleet af te stemmen op een organisatie, het gebruikte backend systeem. Daardoor werkt het voor ieder bedrijf, ook al zijn de processen anders.” Bedrijven weten in eerste instantie wel of hun proces geoptimaliseerd kan worden. “Heb je een bepaalde schaalgrootte of weet je dat er binnen jouw logistieke proces veel waste is dankzij een inefficiënte manier van werken, dan is het interessant om een business case te maken. We kunnen eenvoudig voor iedere organisatie berekenen welke besparingen er zijn te realiseren.”

Swiss Sense wilde innoveren binnen de logistiek

Oliver IT ontwikkelde voor Swiss Sense de cloudapplicatie Oliver Planner. “Swiss Sense wilde innoveren binnen hun logistieke proces om flink te besparen. Met Oliver Planner ligt er nu een toekomstbestendige automatiseringsoplossing waardoor Swiss Sense nu automatisch op de meest efficiënte wijze ritten plant. Voorheen werkten de callcenter medewerkers met geprinte bellijsten en een analoog planbord. Klanten werden gebeld voor een leverings- of onderhoudsafspraak en werden ingedeeld op basis van een handmatige planbord. Nu wordt de planning vooraf al geoptimaliseerd en geeft Swiss Sense daarbij proactief het beste tijdslot, op basis van waar de klant woont, andere geplande afspraken en efficiency in hoeveelheid kilometers in de routes. Je ziet ook dat 85% van de klanten het eerste afspraakvoorstel direct accepteert,” vertelt Gerben.

Een besparing van 4 km per order per rit

Gerben: “Het beter plannen van de ritten levert Swiss Sense een besparing van 4 km per order per klant op. Op 85.000 orders per jaar is dat een verbetering met flinke voordelen. Zo rijden voertuigen minder kilometers, wordt het brandstofverbruik verminderd en de CO2 uitstoot verlaagt. De chauffeurs rijden minder uren en uiteindelijk zou Swiss Sense zelfs voertuigen kunnen besparen. Naast de duidelijke optimalisatie van de processen, draagt een automatiseringsoplossing als Oliver Planner bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van bedrijven.”

Klaar voor de digitalisering in de toekomst

Gerben: “We combineren de gegevens uit het backend systeem, van bijvoorbeeld SAP, en optimaliseren dit met de planningsalgoritmes in PTV en presenteren het in een gebruiksvriendelijke interface. Dit betekent dat medewerkers direct en eenvoudig met de applicatie aan de slag kunnen.” Bedrijven zijn klaar voor de digitalisering naar de toekomst. “De volgende stap die hier spoedig op volgt, is het online inplannen van afspraken. Er zijn genoeg mogelijkheden om automatisering in de toekomst verder door te voeren. Met een oplossing als Oliver Planner worden er direct verbeteringen doorgevoerd en is een bedrijf klaar de toekomst. We gebruiken namelijk constant de nieuwste technieken en functionaliteiten binnen onze applicaties.”

Inspiratiebezoek om te ervaren of Oliver Planner interessant is

De digitale transformatie binnen de logistieke sector is relevant voor bedrijven met logistieke processen. Gerben: “De overstap van handmatig en tijdrovend werken naar een digitaal plansysteem of een digitale aflevering, levert zoals benoemd, een legio aan voordelen op. Dat is aantrekkelijk voor bedrijven die weten dat er binnen hun processen valt te optimaliseren. Automatisering kan voor veel bedrijven nog een containerbegrip zijn wat nog niet concreet is. Om mensen te inspireren, organiseren Swiss Sense en Oliver IT op 19 september a.s. een inspiratiebezoek bij Swiss Sense. Hier staat het logistieke proces en de behaalde winsten bij Swiss Sense centraal, wordt toelichting gegeven op de applicatie Oliver Planner en digitalisering in de logistiek. De perfecte gelegenheid voor bedrijven om kennis op te doen en in te schatten of een dergelijke oplossing voor hun bedrijf interessant is.”

>>> Lees wat Swiss Sense over Oliver Planner vertelt

Specifiek vragen over Oliver Planner?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Gerben Moerland Partner
Gerben Moerland