Categorie: Blog artikelen
Auteur: Femke van Hattum

De ontwikkeling van Native, Web en Hybride applicaties

De ontwikkeling van Native, Web en Hybride applicaties

Veel bedrijven maken gebruik van een SAP-systeem binnen hun bedrijfsvoering om bedrijfsprocessen en klantrelaties te managen. Oliver IT ontwikkelt applicaties die soepel communiceren met het onderliggende SAP-systeem en de enorme hoeveelheid onderliggende data, waardoor de mogelijkheden voor SAP-gebruikers binnen hun werkzaamheden toenemen. In dit artikel leggen we uit welke soorten apps Oliver IT bouwt en welke meerwaarde deze applicaties bieden.

Ontwikkeling van slimme applicaties

Een applicatie kan op diverse manieren gebouwd worden. In de basis richt Oliver IT zich op de ontwikkeling van drie verschillende applicaties met ieder een eigen techniek. De applicaties vormen een verlengstuk van SAP en bieden onze klanten extra mogelijkheden. Allen zijn eenvoudig te gebruiken door onze eindgebruikers.

De Native app

De meest bekende manier om een applicatie te bouwen is de native app. Deze maakt gebruik van het onderliggende besturingssysteem van het apparaat, namelijk iOS of Android. Dit maakt dat native apps makkelijk in gebruik, snel en flexibel zijn. De native applicatie heeft geen internet nodig, deze apps worden aangeboden in een store. Andere functies van het apparaat worden hierbij ook gebruikt, zoals het versturen van pushberichten en het gebruiken van de camera.

Uitdagingen in het bouwen van een Native applicatie

De ontwikkeling van een native app klinkt als de ideale oplossing. Echter brengt het bouwen van deze applicaties enkele uitdagingen met zich mee.

Het is belangrijk dat de applicatie wordt ontwikkeld in de taal van het besturingssysteem. Voor iOS is dat vaak Objective-C of Swift, bij Android applicaties wordt vaak Java gebruikt. Om een applicatie voor verschillende besturingssystemen te ontwikkelen zijn daarom meerdere developers nodig, elk gespecialiseerd in de taal van een van de systemen.

Een nadeel hiervan is dat dit weinig kostenefficiënt is. Daarnaast is het up to date en synchroon houden van meerdere apps een tijdrovend en kostbaar proces.

De Webapp

Een webapplicatie is in feite een mobiele variant van een website. Webapplicaties draaien in een browser-omgeving, zoals bijvoorbeeld Chrome. Deze draaien platform onafhankelijk en daardoor kunnen webapps voor alle platformen in dezelfde taal geschreven worden. Een ander voordeel is dat deze apps niet telkens handmatig geüpdatet hoeven te worden. Zodra de app gewijzigd wordt, laadt de nieuwe versie direct als de browser opnieuw geladen wordt. Geen wachttijden dus!

Beperkte toegang tot overige functionaliteiten

Webapps hebben echter beperkte toegang tot andere functionaliteiten op het apparaat. Cameratoegang kan bijvoorbeeld geblokkeerd zijn en daarnaast is er geen dataopslag op het toestel zelf.

De Hybride app

De hybride applicatie is een tussenvorm die de voordelen van webapps en native apps met elkaar verenigt. De hybride app wordt, net als een webapp, direct in één keer ontwikkeld. Alle besturingssystemen draaien dezelfde applicatie, waardoor fouten als gevolg van verschillende implementaties verleden tijd zijn.

Vervolgens wordt er een systeem specifieke saus over de applicatie gegoten zodat apparaten de app kunnen draaien alsof het een native app is. Hierbij is er een toegang tot alle gewenste functionaliteiten en beschik je over dezelfde flexibiliteit als bij een web app.


website-afbeelding-3.jpg#asset:1265


Hoe bepaal je welke applicatievorm de juiste is?

Om bij de ontwikkeling van een applicatie een keuze te maken in de applicatievorm is het belangrijk om het specifieke gebruikersdoel helder te hebben. Is het een app voor medewerkers die allemaal op eenzelfde smartphone of tablet werken? Is er ook een applicatie nodig om het kantoorpersoneel te ondersteunen? Is het nodig dat de app platform onafhankelijk beschikbaar is?

Relevante vragen die onze developers in de beginfase stellen en beantwoorden om de best passende oplossing te bieden aan onze klanten. In de loop der jaren hebben we op deze manier naar tevredenheid diverse applicaties voor onze klanten ontwikkeld.

Direct op locatie alle werkzaamheden documenteren

We hebben een native app ontwikkeld voor groente- en fruitleverancier Greenyard. Met deze app worden binnenkomende leveringen eenvoudig gedocumenteerd, inclusief bijbehorende kwaliteitsfoto’s. De app is ontwikkeld in Swift voor iPad en iPhone.

Ondersteuning logistieke processen vanuit de backoffice

Daarnaast hebben wij voor enkele klanten webapplicaties ontwikkeld. Deze worden gebruikt om de logistieke processen op de werkvloer vanuit de backoffice te ondersteunen. In de praktijk werken backoffice medewerkers met een desktopcomputer. Vandaar dat de snel aanpasbare en gebruiksvriendelijke webapp de meest voor de hand liggende oplossing is.

Een voorbeeld is de siersteenleverancier RedSun, die actief is in de Benelux en Duitsland. Vanuit de backoffice worden pickbonnen gemaakt waaraan de logistieke medewerkers op de werkvloer zien wat er waar verzameld moet worden. Deze pickbonnen verschijnen op de tablet van de medewerker, die zo efficiënt zijn werk kan doen. Ook wordt in de gaten gehouden welke producten er geleverd zijn en of bestellingen al bij de klant zijn aangekomen.

Bekijk hier onze webapplicatie voor Swiss Sense.

Focus op de ontwikkeling van hybride applicaties

Vanaf de werkvloer worden de orders verzameld en verwerkt door middel van een Oliver hybride applicatie. RedSun heeft een app speciaal voor de logistieke medewerkers en een app voor de vrachtwagenchauffeurs. Onze ontwikkelaars hebben zich toegelegd op het schrijven van krachtige Javascript-applicaties die snel werken met behulp van de React en Redux-libraries. Deze applicaties draaien in een Cordova-omgeving en kunnen net als de Native app gedownload worden op elk mobiel apparaat. Hiermee besparen wij op ontwikkeltijd en mogen klanten verwachten dat onze apps altijd voorspelbaar werken, onafhankelijk van het besturingssysteem.

Enkele voorbeelden van hybride applicaties die wij ontwikkeld hebben:

Hybride applicatie voor Talis
Hybride applicatie voor Struyk Verwo Infra

Meer over de ontwikkeling van applicaties?

Neem contact met ons op. Onze ontwikkelaars geven je graag meer informatie en kijken samen naar de mogelijkheden om een nieuwe applicatie te ontwikkelen.

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Jeroen Jansen Consultant
Jeroen Jansen