Auteur: Sally-Ann van Nuland, Ronald Janssen

IoT in de praktijk

Het fenomeen Internet of Things, oftewel: het netwerk van fysieke objecten, uitgerust met elektronica, die door middel van communicatie met hun omgeving ons leven gemakkelijker en beter kunnen maken, is niet weg te denken wanneer we het hebben over de toekomst. Naast de techniek die zich blijft ontwikkelen zien veel organisaties de voordelen van de IoT trend en zetten daar dan ook op in. Efficiënter werken, minder fouten maken en kosten besparen zijn namelijk al een aantal positieve gevolgen van een dergelijke investering.

Sommige bedrijven zetten huidige techniek, kennis en data al in op een innovatieve manier. Daarbij komt dat techniek, kennis en data zich in een razend tempo blijft ontwikkelen. We gaan graag in op huidige projecten en een toekomstbeeld bij deze inzet van IoT in hedendaagse elementen zoals ons huis of onze woonplaats. 

Slimme steden
Honderdduizenden of zelfs miljoenen inwoners huisvesten, faciliteren, transporteren maar ook beschermen zorgt voor vele uitdagingen. De Amerikaanse stad Seattle heeft vanuit verschillende invalshoeken IoT ingezet om deze uitdagingen aan te gaan. Om de technische infrastructuur van de stad te verbeteren, en toekomst-proof te maken, heeft Seattle onlangs ook een nieuw datacentrum geopend. Dit was hoognodig aangezien de oude faciliteiten de capaciteit niet meer aan konden.

Meerdere invalshoeken en implementaties:

  • Ingaande op milieu maakt de stad gebruik van een analytische-tool om zo koolstofuitstoot te verminderen.
  • RainWatch als real-time monitor die burgers tijdig waarschuwt bij hevige regenval.
  • Een adaptief transportmanagementsysteem waardoor verkeerslichten zichzelf aan de veranderende weg- en weersomstandigheden aanpassen.
  • Slimme sproeisystemen in parken voor een efficiënt verbruik van water.
  • ShotSpotter’s als detectietechnologie waar schoten worden gelost om zo beter politiewerk te kunnen doen.
  • Body’s cams voor zo’n 800 agenten zodat hun werkzaamheden te monitoren zijn. 
Er zijn nu al oneindig veel mogelijkheden om bijv. TV te verbinden met Smartphone, Tablet, Spelcomputer etcetera. Er zijn nu al oneindig veel mogelijkheden om bijv. TV te verbinden met Smartphone, Tablet, Spelcomputer etcetera.

De slimste woning in Nederland
Stichting Smart Homes uit Eindhoven heeft naar eigen zeggen het concept; Slimste woning van Nederland gerealiseerd. Domotica en het verder ontwikkelen hiervan is een van de vier pijlers waar de stichting zich op richt. Zij zijn uiteraard niet de enige speler die een dergelijk concept implementeert. Ook Heijmans kent een eigen versie: Slim Wonen. Heijmans geeft al prachtige voorbeelden van objecten die gekoppeld kunnen worden.

  • Een huis-verlaten knop waarbij alle wandcontactdozen en lichtpunten, die in je woning zijn aangesloten op de huisbesturing, worden uitgeschakeld.
  • Via een app op je smartphone en/of tablet alle vaste wand- of plafondlichtpunten bedienen.
  • Rookmelders koppelen aan de vaste lichtpunten zodat deze bij brand aan gaan.
  • Een energiemonitor die inzicht biedt en/of waarschuwt.

Andere voorbeelden zijn de slimme meters van Stedin of de Nespresso Prodigio waarmee je een kop koffie kan zetten middels je smartphone. Maar deze voorbeelden zijn voor deze tijd vrij toegankelijk. In de toekomst zou je een bad vol kunnen laten lopen op het moment dat je met je auto de oprit oprijdt. Of kan de oven doormiddel van een barcode scan meteen de juiste settings voor een appeltaart selecteren zonder dat men deze gegevens handmatig in dient te voeren.

Bovengenoemde casussen gaan met name in op de consumentenwereld. In een opvolgende blog nemen we een kijkje in wat IoT voor grotere organisaties kan betekenen.


Meer voorbeelden toegelicht door Benson Hougland tijdens een TEDx Event in de video.

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Karst Koopman Consultant
Karst Koopman