Auteur: Lalit Mahapatra

Denk je aan React Native? Maar ooit van Expo gehoord?

Het woord(deel) “react” is waarschijnlijk nog nooit zo vaak gehoord buiten de derde wet van Newton. De afgelopen jaren is ReactJS ongetwijfeld het meeste populaire web framework geworden. Het framework – ontwikkeld door Facebook – wordt sinds 2016 vaak gekozen als framework om webapplicaties te bouwen. Het is geen geheim dat een framework door zijn liefhebbers populair wordt gemaakt – en ReactJS heeft zeker geen gebrek aan een grote schare liefhebbers.

Sinds 2015 is Facebook aan de slag gegaan met React Native; het React gebaseerde framework voor mobiele apps. Voor degenen die met Cordova gewerkt hebben, React Native werkt net even anders. In tegenstelling tot Cordova, die apps in de zogenaamde web view van een mobile device uitvoert (wat betekent dat de app onder water een los browser venster gebruikt), lanceert een React Native app dit in de native view van het device – de GUI van het besturingssysteem. Dit zorgt ervoor dat de uitvoering de hele tijd top blijft en dus de gebruikerservaring ook top is.

Alles is fine and dandy totdat de programmeur zich realiseert dat hij veel moet leren om er echt mee aan de slag te kunnen. Nou, wat betekent veel dan precies? React Native werkt samen met de onderdelen van de mobiele software, dus je moet de native code leren kennen. Dit betekent daarmee ook minstens twee nieuwe programmeertalen – Kotlin voor Android apparaten (vroeger werd Java gebruikt) en Swift voor Apple apparaten (vroeger werd Objective-C gebruikt). En dan hebben we het nog niet gehad over de betreffende programmeer omgevingen, of IDE’s zoals ze liefkozend worden genoemd. Voor de twee platformen is dit namelijk Android Studio en XCode. En dit is echt geen dagje werk😊. Er zitten enorm veel dingen in die je echt eerst moet leren voordat je in staat bent om iets kleins op te bouwen. Uiteraard hebben bedrijven beperkt budget voor hun app – ze willen zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk een app laten bouwen en deze snel live brengen.

And thus, were hybrid programmers born! Tegenwoordig is er geen schaarste aan web ontwikkelars die webapplicaties/websites met HTML5, Javascript en CSS bouwen. Of een andere smaak daarvan zoals Backbone of React. Voor één native programmeur zijn er waarschijnlijk een tiental web ontwikkelaars nodig. Er werd dus gedacht aan technologieën die deze ontwikkelaars kunnen helpen om mobiele apps te bouwen. Dit was het doel van Apache Cordova/Adobe Phone Gap waarbij ze er een laag tussen bouwden die voor de conversie van een webapplicatie naar een native app zorgde. Zo ontstonden de zogenaamde Hybride Apps.

Hybrid app vs Native APP Hybrid app vs Native APP

Natuurlijk maakte dit heel veel mensen blij.

Echter heeft een hybride app wel zijn bekende nadelen – de grootste daarvan is de mindere prestaties (gelijk aan slechte gebruikerservaring). Er wordt vaak gezegd “you cannot get almonds for the price of peanuts” en het lijkt in dit geval waar te zijn.

Is er een oplossing voor dit probleem? Expo.
Expo maakte een native app die toch met Javascript is gebouwd. Ongelooflijk? Zeker niet. Expo is een compagnon voor React Native die ervoor zorgt dat alle complexiteit van de native code verborgen wordt en als eenvoudige Javascript packages beschikbaar wordt gesteld zodat een programmeur deze kan gebruiken zonder te hoeven weten hoe ze onder water functioneren.

Daarnaast biedt Expo een hele toffe manier om de app tijdens ontwikkeling te testen. Ik was binnen een uur klaar met een demo applicatie. De reden daarvan was dat ik de aanpassingen direct op een mobiele device kon testen. Het is zelfs niet nodig om het device fysiek op een laptop aan te sluiten. Ik vond het echt heel gaaf om zo eenvoudig de app te kunnen testen. Last but not the least, Expo neemt ook de stapjes die betrokken zijn in het bundelen en releasen van de app over van de programmeur, dus ook dat scheelt heel veel ontwikkeltijd.

Kortom,

  • Javascript
  • React
  • Mobile
  • Kort ontwikkel traject
  • Blije mensen

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Karst Koopman Consultant
Karst Koopman