Categorie: SAP Fiori
Auteur: Sally-Ann van Nuland

Award winning Design concept

SAP Fiori staat bekend om, en is ontwikkeld voor, de optimale gebruikerservaring. Het gaat in het kort over het overzichtelijk aanbieden van informatie, per gebruiker, vanuit SAP. Dit om werkprocessen zo gebruiksvriendelijk mogelijk in te richten en daardoor zo efficiënt mogelijk te maken.

Maar dat zijn voor Frontend niet zo’n vreemde doelstellingen. Wat maakt SAP Fiori dan zo bijzonder? Het is niet voor niets dat het SAP Fiori UX design concept anno 2015 een reddot award won voor het beste design concept (SAP Fiori 2.0) . SAP heeft met SAP Fiori héél goed nagedacht over wat er belangrijk is bij het ontwikkelen en ontwerpen van een applicatie. 

Deze denkwijze en de vijf design principes zijn allemaal terug te vinden in de SAP Fiori Design Guidelines. En het gebruik van deze tot in detail uitgewerkte design principes kan vele voordelen met zich meebrengen.

Voordelen SAP Fiori Guidelines:

1. Een eenduidige look, feel en handling.
SAP Fiori kan worden ingezet voor verschillende gebruikers, rollen en taken. Door hetzelfde design concept te hanteren betekent het dat ieder scherm herkenbaar en intuïtief blijft.

2. Betere onboarding gebruikers
De designprincipes en het design concept zijn ontstaan vóór de eindgebruiker. Door het inzetten van de guidelines ontstaat er een intuïtieve applicatie binnen no-time gebruikt kan worden.

3. Snellere ontwikkeling
Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Het gebruik maken van een bewezen concept is gemakkelijker en vergt minder tijd.

4. Gemakkelijker testen
Door het design concept kan de app gecheckt worden door een tool. Dit biedt inzichten in het vroegste stadium van de ontwikkeling van applicaties.

5. Een team, een taal
Door het aanhouden van dezelfde ‘tickboxes’ is het gemakkelijk om inhoudelijk te communiceren binnen een ontwikkelteam.

Het gehele design concept gaat uit van het volgende principe: Een SAP Fiori app dient Rolgebaseerd, coherent, simpel, adaptief en verheerlijkend te zijn. Zoals Oliver IT zou zeggen: ‘Een applicatie dient te zorgen voor een happy eindgebruiker’. Naast de design principes zijn er nog een aantal basiselementen die SAP hanteert. 

Een voorbeeld is het SAP Fiori Launchpad. SAP Fiori Launchpad is hét centrale toegangspunt waar de relevante Fiori applicaties beschikbaar zijn. De Launchpad biedt mogelijkheden op het gebied van navigatie, personalisatie, support en applicatie configuratie. Meer daarover lees je in de volgende twee blogs:
Toegang tot apps deel 1,
Toegang tot apps deel 2

Meer ontdekken betreft verschillende guidelines? Dat kan via de volgende link. Mochten er vragen zijn dan horen wij het echter graag. Middels het onderstaande blok neemt u gemakkelijk contact met ons op.

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Robin Schutten Sales
Robin Schutten