Auteur: Allard van der Ouw

DevOps in de praktijk met Oliver Cloud

Wat is DevOps? In het kort is DevOps, een combinatie van ontwikkeling (Dev) en bedrijfsactiviteiten (Ops). Dit is een samenstelling van mensen, processen en technologie om doorlopend waarde aan klanten te bieden.

Een traditionele IT organisatie heeft vaak de rollen gesplitst in aparte teams op basis van rol, zoals een ontwikkelteam, een beheerteam, een veiligheidsteam, een kwaliteitsteam etc. Door over te stappen op de DevOps cultuur worden er geen teams meer gevormd op basis van rol, maar op basis van een product. Hierdoor krijgen teams de mogelijkheid om beter in te springen op de behoefte van klanten en kunnen zij sneller bedrijfsdoelen bereiken. Een volledig overzicht van DevOps wordt hier beschreven door Microsoft.

Binnen het Oliver Cloud product team passen wij diverse DevOps technieken toe. Het Oliver Cloud team is gezamenlijk verantwoordelijk voor de Oliver Cloud oplossingen van zo'n 10 klanten en ongeveer 30 applicaties. Alle activiteiten met betrekking tot de Oliver Cloud worden uitgevoerd door dit team. Bij nieuwe Oliver Cloud projecten zijn wij dus betrokken vanaf de business-case en de analyse tot en met het uiteindelijk in beheer nemen van het eindresultaat en het oplossen van de meldingen nadien.

Onze klanten vinden dit erg fijn, want hiermee weten zij dat degenen die aan het begin betrokken waren bij het project ook zullen helpen bij alle toekomstige wensen en aanpassingen. Hier ontstaat dan vaak een vertrouwensband waarbij wij naast IT leverancier ook functioneren als IT partner en als klankbord voor verdere IT ontwikkelingen binnen het bedrijf.

Naast voordelen voor de klant heeft dit ook voordelen binnen Oliver IT. Het management van Oliver IT hoeft met vragen en wensen niet langs diverse hokjes om informatie te verzamelen en dat vervolgens zelf samen te voegen. In plaats daarvan kunnen zij hun vragen stellen aan het team waar de vraag vervolgens verder wordt behandeld om tot een oplossing te komen. Hier wordt dan direct rekening gehouden met alle afhankelijkheden binnen het bekende IT-domein om tot een optimale oplossing te komen die door het gehele team wordt gedragen.

Voor het Oliver Cloud team zelf werkt het ook erg fijn. Doordat iedereen multi-inzetbaar is kunnen de taken makkelijk worden verdeeld in het team en iedereen staat klaar om elkaar te helpen bij uitdagingen. Binnen Oliver IT worden dan ook regelmatig collega's opgenomen in het team om kennis te delen.

Het Oliver Cloud team is ook zelf verantwoordelijk voor het up-to-date houden van de oplossingen. De huidige IT-wereld waarin we leven staat namelijk nooit stil. Techgiganten zoals Microsoft, Google en Apple brengen regelmatig nieuwe versies uit van hun devices, browsers en besturingssystemen om onder andere te voldoen aan de alsmaar stijgende behoeften van hun gebruikers en nieuwe wet en regelgeving. Daarnaast wordt ook voortdurende de veiligheid van hun software verbeterd.

De oplossingen die gebouwd zijn door het Oliver Cloud team, zijn gebouwd op deze continu bewegende IT-wereld. Deze oplossingen moeten dus meebewegen om ook veilig, snel en betrouwbaar te blijven. Dat wil zeggen dat wij periodiek alle applicaties up-to-date brengen waar dat technisch mogelijk is. Bij zeer ingrijpende wijzigingen nemen wij contact op met de klant om gezamenlijk de vervolgstappen te kunnen bepalen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer Apple haar nieuwe iPhone uitbrengt, terwijl de gemaakte apps hier nog geen rekening mee houden, denk hierbij bijvoorbeeld aan de iPhone-notch.

De meeste updates worden live gebracht zonder dat onze klanten dit merken. Door het gebruik van CI/CD, geautomatiseerde testscripts en uitgebreide logging & monitoring waarborgen wij de functionaliteit. Zo zijn er al tientallen database-updates, server-updates en updates van software live gebracht om ervoor te zorgen dat de oplossingen veilig, stabiel en betrouwbaar blijven. En zo houden wij onze Oliver Cloud huis/wolk op orde.

Inmiddels werk ik al ruim 5 jaar voor Oliver IT en heb ik de voorganger Oliver Elements functioneel en technisch zien groeien naar Oliver Cloud, inclusief een topteam van collega's en "klant"-relaties. De werkzaamheden binnen dit team houden mijn werk divers, interessant en uitdagend.

Meer weten en/of nieuwsgierig geworden naar de toepasbaarheid binnen uw organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij zijn beschikbaar voor al uw vragen.

Groet,

Allard van der Ouw
Lead ontwikkelaar Oliver IT

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Karst Koopman Consultant
Karst Koopman