Auteur: Martien Merks

Een Planner is ook maar een mens

In de logistiek zijn met name de vrachtwagens, en tegenwoordig ook de distributiecentra heel zichtbaar. Goederen gaan over heel de wereld. Zo gaan grondstoffen naar de fabriek en eindproducten via tussenstations naar de uiteindelijke gebruikers.

Iedere stap moet gepland worden en wie doet dat? De logistieke planner. Op basis van orders moet er, rekening houdend met de levertijd, transport opties en kosten, gekeken worden wanneer wie waar naartoe gaat rijden.

Dit proces is continue. Soms met seizoensinvloeden, soms ook niet. ’s Morgens gaat de Logistieke planner naar zijn werk en weet wat hij moet doen. Maar hoe zijn dag verloopt weet hij niet. Hoeveel spoed vragen krijgt hij? Staan er veel files waardoor ritten doorschuiven naar later of zelfs een andere dag. Zijn er productieproblemen waardoor klanten niet beleverd kunnen worden.

Kortom er is altijd iets van chaos. Daarom zie je dat deze planners veelal ervaren mensen zijn, die veel kennis in huis hebben van de producten (maten, gewicht, breekbaarheid), van de klanten (hoe laat mag die beleverd worden, hoe wil hij zijn goederen ontvangen) en van de capaciteiten van de chauffeurs. Al deze ballen gooit hij omhoog en jongleert hij net zolang tot dat er een planning staat. En dat is vaak pas nadat veel collega’s naar huis zijn.

Moeten we deze mensen niet helpen? Met oplossingen die ervoor zorgen dat veel van de variabelen al bekend zijn en dat er een soort voorplanning gemaakt wordt op basis van de orders in het productiesysteem. En die oplossing weet ook welke chauffeurs er morgen beschikbaar zijn, zelfs wat voor weer het wordt en waar de files verwacht worden. Kortom er zijn heel goede manieren om de Logistieke planner te helpen. Hij is ook maar een mens!

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Gerben Moerland Partner
Gerben Moerland