Auteur: Martijn Samuels

Een rondje Oliver IT

Mijn eerste maand bij Oliver IT zit er inmiddels op en het is tijd voor een korte terugblik. Wat heb ik in deze kennismakingsperiode geleerd en welke indrukken heb ik opgedaan?

Na mijn studies communicatiewetenschap en filosofie wist ik niet goed wat ik wilde en kon ik geen carrière pad vinden welke goed bij mijn interesses en kunde aansloot. Toen ik tijdens een carrièrebeurs Codaisseur tegenkwam, een trainingsinstituut voor omscholing tot developer, besloot ik, na enige verdieping, de uitdaging aan te gaan. In drie maanden tijd heb ik intensief Javascript geleerd en full-stack apps leren bouwen. Tijdens dit programma kwam ik erachter dat ik deze overstap veel eerder had kunnen maken, ik vond het namelijk ontzettend interessant en bovendien leuk om te doen.

Nadat ik succesvol de Codaisseur academie had afgerond kwam Oliver IT op m’n pad. Persoonlijk had ik al vanaf het begin er een goed gevoel bij en gelukkig zag Oliver IT genoeg potentieel om mij, als beginnend programmeur, een kans te geven. Een trainingsprogramma werd voor me opgezet en ik mocht een rondje maken langs alle richtingen en specialismes die binnen Oliver IT aanwezig waren. De eerste drie weken had ik dagelijks een of twee introducties van collega’s over hun specifieke vakgebied en werkzaamheden en kreeg ik daarna een bijbehorende opdracht om zelf aan de slag te gaan.

En zo leerde ik de wonderlijke wereld van Oliver IT beter kennen. Ik maakte kennis met SAP, de bijbehorende ABAP-taal, integratie en SAPUI5. Ik kreeg uitgelegd hoe een integratie specialist met Oliver Connect te werk gaat om verschillende systemen met elkaar te laten communiceren. Ik zag hoe snel een applicatie kon worden opgezet met Mendix en hoe een Solutions Architect processen analyseert om nieuwe, handige oplossingen te vinden voor klanten. Ik hoorde de mogelijkheden die Oliver IT biedt op het gebied van data-analyse met Odat, en de ambitieuze plannen die men hierbij heeft. Ik heb ook een kijkje in de Oliver keuken genomen bij Oliver Elements en het beheer van zelfontwikkelde apps. Ik heb verschillende opdrachten gemaakt zoals een onderzoekje naar MongoDB, een dependencies check uitgevoerd, een native Android app ontwikkeld en tot slot een presentatie over het trainingsprogramma gehouden.

Collega’s hebben verteld over de projecten waar ze momenteel mee bezig zijn, over hun ervaringen in het vakgebied en over de uitdagingen die zij tegenkomen. Hoewel het een apart gegeven blijft om je collega’s voor het eerst te ontmoeten in coronatijd, en dus louter met tussenkomst van een webcam en microfoon spreekt, is het moeilijk voor te stellen dat het welkom warmer had kunnen zijn. Zonder uitzondering was iedereen bereid de tijd te nemen zijn of haar ervaringen te delen en hulp te bieden mocht ik het nodig hebben. Enige onzekerheid die ik had door mijn toch beperkte technische kennis werd tenietgedaan door de bereidheid zaken uit te leggen, ook al waren die voor mijn collega’s waarschijnlijk vanzelfsprekend. De kwalitatief hoogwaardige specialistische kennis binnen Oliver IT kon ik soms als ontzagwekkend ervaren, maar meestal vond ik het inspirerend om te zien en voelde ik me aangemoedigd om mezelf te ontwikkelen en een betere developer te worden.

Los van het feit dat ik nu een veel beter beeld heb van het vakgebied IT-consultancy en de oplossingen die Oliver IT biedt, en veel geleerd heb over verschillende specialisaties, heb ik ook de indruk gekregen dat ik op de juiste plek ben beland. Er is hier veel ruimte voor doorontwikkeling en je krijgt de kans om interesses te verkennen en nieuwe indrukken op te doen, het trainingsprogramma is hier een voorbeeld van.

En hoe nu verder? Inmiddels ben ik aangesloten bij een klein project waar ik wat front-end werkzaamheden voor kan verrichten. Het is fijn om te zien dat ik snel echt aan de slag kan en dat ik hier ook weer goed begeleid word. Ik word uitgedaagd zelf oplossingen te vinden maar hulp staat altijd paraat. Daarnaast ben ik begonnen om basis ABAP te leren, om mijn kennisveld te verbreden en om me toch wat vertrouwd te maken met SAP-development. Het voelt goed om mijn eerste stappen te kunnen doen en ben blij dat dit bij Oliver IT kan, ik heb er vertrouwen in dat ik mezelf, met wat hulp af en toe, kan blijven door ontwikkelen en een waardevolle bijdrage aan deze mooie club kan gaan leveren.

Met trotse groet,
Martijn Samuels, Junior Consultant Oliver IT

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Peter Schults Integration expert
Peter Schults