Categorie: SAP Fiori
Auteur: Sally-Ann van Nuland

Fiori: Toegang tot apps (deel 1)

Fiori apps kunnen op verschillende manieren benaderd worden. De meest voorkomende manier is via 1 centrale plek: de Launchpad. Maar het is tevens mogelijk om de apps mobiel te benaderen mbv de Fiori Client of als Native applicatie gebouwd met de nieuwste iOS SDK.

Launchpad 

SAP Fiori Launchpad is hét centrale toegangspunt waar de relevante Fiori applicaties beschikbaar zijn. De Launchpad biedt mogelijkheden op het gebied van navigatie, personalisatie, support en applicatie configuratie.

SAP Fiori Launchpad toont een homepage met tegels, die getoond kunnen worden met live status indicatoren, zoals bijv het aantal open taken. Elke tegel representeert een business applicatie die de gebruiker kan openen. De Launchpad is op rollen gebaseerd: alleen de tegels die relevant zijn voor de rol worden getoond.

Bekroond met een prestigieuze Red Dot award (de Oscars binnen de Design wereld), toont SAP aan dat het definitief afscheid heeft genomen van de user experience waarvoor de dynpro schermen tot voor kort nog symbool stonden.

Viewport

Met Fiori 2.0 is de launchpad uitgebreid met het “Viewport” principe. Wat wordt daarmee bedoeld? Viewport is een gedeeltelijke weergave van een groter oppervlak. SAP Fiori 2.0 maakt gebruik van dit oppervlak om extra ruimte voor de gebruiker-specifieke en systeem-gedreven data bieden. Gebruikers kunnen toegang krijgen tot deze gebieden door middel van schakelknoppen in de header bar op de bovenste links en rechts boven hoeken. Deze actie zal ook leiden tot de viewport om te verhuizen naar de linkerkant en de belangrijkste content gebied om uit te zoomen.

Me area 

Het Me area bevindt zich aan de linker kant van de SAP Fiori Launchpad in het off-screen deel. Als de medewerker op de profiel foto klikt (op ieder scherm beschikbaar in de linker boven hoek).

In het Me area bevindt zich:
1. De gebruikers profielfoto en toegang tot online status
2. Settings en instellingen
3. Een catalogus van beschikbare apps (de app finder)
4. Tools om de huidige content in de main area te personaliseren
5. Recent bezochten objecten en apps

Notifications area

Het rechter deel van het scherm is gewijd aan systeem-gegenereerde meldingen van diverse bronnen (bijvoorbeeld de workflow inbox of chat meldingen). Meldingen kunnen geprioriteerd worden en gegroepeerd in groepen van vergelijkbare items. Door middel van deze meldingen heeft de gebruiker toegang tot meer informatie over een melding en kan direct actie ondernemen.

Het meldingen gebied is beschikbaar vanuit iedere app welke getoond wordt in het main area door te klikken op het “Meldingen” button in de rechter bovenhoek.

NB: het gebruik van notificaties in Fiori 2.0 is alleen mogelijk bij SAP S/4 HANA waarbij Business Workflow integratie beschikbaar is.

In de volgende blog zullen we dieper ingaan op de Fiori Client en iOS SDK. Lees ook meer over onze SAP Fiori Xcellence aanpak.

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Karst Koopman Consultant
Karst Koopman