Categorie: SAP Fiori
Auteur: Sally-Ann van Nuland

Fiori: Toegang tot apps (deel 2)

In de vorige blog hebben we uitleg gegeven over de toegang tot Fiori apps middels de Launchpad. In deze blog lichten we nog enkele zaken rond de Launchpad toe, en zullen we ook een toelichting geven rond een alternatief zonder de Launchpad.

Tegel

Een tegel is een container die een app op de SAP Fiori Launchpad homepage vertegenwoordigt. Tegels worden gebruikt voor de lancering van apps en presenteren ze op het Launchpad. Er zijn verschillende type tegels en verschillende layouts mogelijk. Een voorbeeld van een lauchpad met verschillende type tiles is te zien in de (bovenstaande) eerste afbeelding. De sortering van de tegels is responsive: als de tegels niet meer naast elkaar passen, worden ze onder elkaar geplaatst.

Homepage Workspace – verbeterde personalisatie

De primaire plaats waar een gebruiker op zoek gaat naar toepassingen is de home page. Dit is het hart van de Launchpad en de startplaats voor de gebruiker.

De pagina is voorzien van tegels die de gebruiker mogelijk maken om apps te starten en kan aanvullende informatie te geven. De pagina kan worden gepersonaliseerd en tegels kunnen worden toegevoegd, verwijderd of gebundeld in groepen. Aangezien de Launchpad gebaseerd is op basis van rollen, worden alleen tegels volgens de rol van de gebruiker weergegeven.

App finder

De app finder is functionaliteit in de launchpad waar de gebruiker kan zoeken naar beschikbare apps. Hier kan de gebruiker apps toevoegen (als tegel) aan de homepage of apps verwijderen van de homepage. Tevens is het mogelijk om een SAP menu ter beschikking te stellen van het achterliggende backend systeem.

Fiori client

De SAP Fiori Client is een native mobiele applicatie (runtime container) voor SAP Fiori waarmee het mogelijk wordt gemaakt dat gebruikers hun SAP Fiori launchpad in online modus kunnen benaderen. De SAP Fiori Client kan worden gedownload van de publieke appstores voor iOS, Android en Windows devices.

De SAP Fiori Client overwint beperkingen in de mobiele browser met het voorzien van een caching mechanisme voor SAP Fiori applicatie assets en voorziet ook in API’s voor het apparaat (zoals de camera, geolocatie) voor SAP Fiori applicaties. SAP Fiori Client is gebouwd rond de Apache Cordova architectuur, waarmee apparaat API’s en maatwerk functionaliteit toegevoegd worden door gebruik te maken van plugins.

Het is tevens mogelijk om een maatwerk SAP Fiori Client te bouwen met de “SAP Mobile Platform SDK” waarmee het mogelijk is om eigen branding en maatwerk aanpassingen door te voeren.

iOS SDK 

Sinds 30 maart 2017 is er ook een “SAP Cloud Platform SDK for iOS” waarmee native Fiori apps gebouwd kunnen worden mbv “SAP Fiori for iOS”.

Hiermee is het mogelijk gemaakt om native apps te bouwen met een Fiori look&feel. De SDK voorziet in standaard packages voor Odata verbindingen (Foundation), User Interface (SAP Fiori UI Kit) en voor de Fiori logica.

Tevens is er een handige “SAP Fiori for iOS Mentor” app in de appstore beschikbaar waarmee gemakkelijk een app ontworpen kan worden en sourcescode gegenereerd kan worden. Deze code kan dan in Xcode geïmporteerd worden waarmee eenvoudig een app ontwikkeld kan worden.

Lees meer over onze SAP Fiori Xcellence aanpak.

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Peter Schults Integration expert
Peter Schults