In een eerdere blog hebben we gedeeld dat de jaarlijkse Oliver IT Hackathon heeft plaatsgevonden. Vorige week stond in het teken van ‘Waar is Guusje?’, welke ondersteunt bij het probleem: Help, mijn kind is zoek. Deze week: Dagplan-R: een applicatie die het gebruik van pictoborden digitaliseert.
Maak kennis met Dagplan-R
Deel van de Oliver IT Hackathon en makers van Dagplan-R.
De bedenkers van Dagplan-R zijn:
Mathieu van Tilburg, Solution Architect
John van Pelt, Full-stack Developer
Niels Doesburg, Full-stack Developer
Digitalisering in de zorg
Uit de drie voorgelegde maatschappelijke thema’s heeft het team van Dagplan-R gekozen om met het thema pictoborden in de gehandicaptenzorg aan de slag te gaan. Mensen met een verstandelijke beperking worden m.b.v. dagelijks wisselende pictoborden begeleid bij hun dagindeling. Een pictobord geeft van moment tot moment aan welke activiteiten iemand moet ondernemen. Dit zorgt voor structuur en overzicht bij de cliënten. Een pictobord is dus onmisbaar. Analoge pictoborden vergen veel individueel en handmatig werk. Binnen de hackathon zijn we daarom op zoek gegaan om dit proces eenvoudiger en simpeler te maken, door middel van digitalisering.
Dagplan-R
De Dagplan-r oplossing bestaat uit twee applicaties, één voor de client en één voor de zorgprofessional. De zorgprofessional ziet een gebruiksvriendelijke interface voor het samenstellen van de dagoverzichten van een client. Vanaf de eigen werkplek kan de zorgprofessional per client een eigen dagplanning opstellen. Ook is het voor de zorgprofessional eenvoudig om gedurende de dag indien nodig wijzigingen aan te brengen door activiteiten toe te voegen, te verplaatsen of te verwijderen. De client ziet vervolgens zijn eigen persoonlijke dagoverzicht op een voor hem geschikt device. Dit biedt rust en overzicht voor de client.
Hoe hebben we deze oplossing gerealiseerd?
Om de relevantie van de software te onderbouwen heeft het Dagplan-R team de functionaliteit gepresenteerd met behulp van stories uit de Agile methodiek, aan de hand van Personas en Use Cases.