Auteur: Robbert van Leeuwen

Samen is alles leuker!

In een eerdere blog hebben we gedeeld dat de jaarlijkse Oliver IT Hackathon heeft plaatsgevonden. De komende blogs staan in het teken van de vier tijdens de hackathon gerealiseerde oplossingen. Vorige week stond in het teken van Dagplan-r, een applicatie welke het gebruik van pictoborden digitaliseert. Deze week, last but not least: ‘Ja, Doen!’, dé oplossing tegen eenzaamheid. De winnaar van de Oliver IT Hackathon 2020!

Maak kennis met ‘Ja, Doen!’

Deel van de Oliver IT Hackathon en makers van ‘Ja, Doen!’.

De bedenkers van ‘Ja, Doen!’ zijn:
Allard van der Ouw, Full-stack Developer
Sander van Laarhoven, Front-end Developer
Hanneke van Gastel, General Manager

Samen is alles leuker!

Uit de drie voorgelegde maatschappelijke thema’s heeft het team van ‘Ja, Doen!’ gekozen om met het thema eenzaamheid aan de slag te gaan. Een groot gedeelte (43%) van de Nederlandse bevolking voelt zich eenzaam of zeer eenzaam. Hoewel de huidige tijd gekenmerkt wordt door hyperconnectiviteit tussen mensen onderling, blijkt emotionele eenzaamheid enorm toe te nemen.

Voor ouderen zijn er al veel programma’s beschikbaar zoals OOPOEH en Buddy, maar voor niet-ouderen is het aanbod beperkt. Aangezien deze groep wel grotendeels digitaal bekend is, hebben wij deze groep als doelgroep geïdentificeerd. Deze doelgroep willen wij een medium bieden om samen minder eenzaam te worden.

Ja, Doen!

‘Ja, Doen!’ brengt mensen op een simpele en laagdrempelige manier bij elkaar om samen iets te gaan doen. Ben je eenzaam en heb je zin om er op uit te gaan, dan kun je via ‘Ja, Doen!’ eenvoudig op zoek naar gelijkgestemden bij jou in de buurt.

Door middel van een algoritme zal door de app automatisch een groep worden gevormd met gelijkgestemde deelnemers en er zal automatisch een activiteit getoond worden waarbij rekening wordt gehouden met de wensen van de groep.

Nadat de groep is gevormd kunnen de deelnemers “voor” of “tegen” stemmen op de activiteit tot er een activiteit wordt gevonden waar alle deelnemers gelukkig van worden. Tijdens deze stap kunnen de deelnemers ook met elkaar chatten om tot overeenstemming te komen en de activiteit te plannen.

Hoe hebben we deze oplossing gerealiseerd?

In het technisch ontwerp hebben we er rekening mee gehouden dat de applicatie op elk apparaat zou moeten werken, zonder dat hiervoor een app geïnstalleerd hoeft te worden. Er is daarom gekozen om een Responsive Web App te maken met React. Hierdoor werkt de applicatie op alle hedendaagse apparaten met een webbrowser.

Omdat er real-time informatie op het scherm getoond moet worden voor de interactie tussen gebruikers, moet er gebruik worden gemaakt van het WebSocket protocol. Er is gekozen om hiervoor MongoDB Stitch te gebruiken in combinatie met Change Streams. Met behulp van deze techniek registreren de mobiele apparaten zich op de database en kunnen aanpassingen op de data direct op het scherm worden getoond. Deze techniek is daarom perfect geschikt voor chat-applicaties met veel interactie.

Waarom de Oliver IT Hackathon zo leuk is!

Allard van der Ouw, Full-stack Developer

Het was ontzettend leuk om met dit team deel te mogen nemen aan de hackathon. Na vorig jaar nog een aantal beginnersfouten te hebben gemaakt heb ik dit jaar samen met het team gefocust op een interessante en succesvolle demo zonder tijd te besteden aan niet-relevante features #DTSTTCPW. En uiteindelijk ook nog gewonnen!

Sander van Laarhoven, Front-end Developer

“Dit jaar weer een kans om deel te nemen na eerder een leuke ervaring te hebben opgedaan met de vorige hackathon. Ik wist gelijk wat mijn ideale team zou zijn en iedereen was enthousiast. Het was ook dit keer weer een topevenement! Allemaal goede uiteenlopende teams die stuk voor stuk een unieke oplossing hebben neergezet! We hebben met ons team het maximale uit deze hackathon gehaald en ook nog de winst gepakt. ;-)"

Hanneke van Gastel, General Manager

“Dit was mijn allereerste hackathon ooit, en wat een ervaring! Ongelofelijk wat een creativiteit er in deze setting ontstaat en geweldig om te zien wat voor fantastische resultaten er binnen 24 uur worden neergezet!”


Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Karst Koopman Consultant
Karst Koopman