Auteur: Robbert van Leeuwen

Maatschappelijk thema smaakvol aangepakt


In de vorige blog hebben we gedeeld dat de jaarlijkse Oliver IT Hackathon heeft plaatsgevonden. De komende vier blogs staan in het teken van de vier tijdens de hackathon gerealiseerde oplossingen. Deze week staat in het teken van S’UP, een applicatie welke eenzaamheid onder jongeren aanpakt.

Maak kennis met de S’Upporters

Deel van de Oliver IT Hackathon en makers van S’Up, het smaakvolle connectiviteitsplatform.

Het team de S’Upporters bestaat uit:
René van Mil, Chief Technology Officer
Oliver Pütz, Account manager Sales
Robbert van Leeuwen, Front-end Developer

Eenzaamheid onder ouderen en jongeren

Uit de drie voorgelegde maatschappelijke thema’s hebben de S’Upporters gekozen om met het thema eenzaamheid aan de slag te gaan. Een groot gedeelte (43%) van de Nederlandse bevolking voelt zich eenzaam of zeer eenzaam. Hoewel de huidige tijd gekenmerkt wordt door hyperconnectiviteit tussen mensen onderling, blijkt emotionele eenzaamheid enorm toe te nemen.

Hoewel de overheid dit probleem (h)erkent, zijn de meeste oplossingsrichtingen en initiatieven gericht op een subgroep, namelijk de ouderen. Het S’Up project richt zich op een andere doelgroep: eenzame jongeren tussen 16-26 jaar. Een van de meest pijnlijke momenten van eenzaamheid is het alleen nuttigen van de avondmaaltijd.

Alleen thuis, maar toch samen eten!

Met dit doel hebben wij een videochatplatform ontwikkeld dat erop gericht is om jongeren in een veilige omgeving samen te brengen. Ingelogde gebruikers geven hun interesses aan en worden automatisch aan elkaar gelinkt en voorzien van ‘Spijsbrekers’; een op de gemeenschappelijke interesses gebaseerde lijst van gespreksonderwerpen.

De gebruiker wordt sterk aangemoedigd om gezamenlijk met de gesprekspartner te eten of zelfs (op afstand) gezamenlijk te koken. Hiervoor is zowel integratie met recepten- en ingrediëntenbezorgdiensten ingebouwd, alsook maaltijdbezorgdiensten. Wil de gebruiker meerdere gesprekken per sessie voeren kan deze middels een ‘swipe’ zichzelf opnieuw in de matching-wachtrij voegen.

Met S’Up is eenzaamheid gedurende de maaltijd verleden tijd!

Hoe hebben we deze oplossing gerealiseerd?

S’UP is een webapp die werkt in de moderne internetbrowsers. Dit wil zeggen dat je de app op zowel een desktop, laptop, tablet als smartphone kunt gebruiken, zonder iets te installeren.

Voor de front-end is gebruik gemaakt van React, wat we geschreven hebben met TypeScript. De React app communiceert met de Oliver Cloud om een autorisatietoken op te halen voor het videoplatform Twilio. Op deze manier hebben we de videoconnectie tot stand gebracht en kan men real-time met elkaar communiceren.

Waarom de Oliver IT Hackathon zo leuk is!

René van Mil, Chief Technology Officer

Nieuwe dingen proberen zonder risico te lopen of even iets in elkaar knutselen zonder meteen na te hoeven denken over architectuur, kosten en kwaliteit; die gelegenheid krijg je als consultant bijna nooit. Tijdens de jaarlijkse Oliver hackathon vergeten we 24 uur lang even alles behalve onze creativiteit en technische skills. En het resultaat mag er weer wezen! Alle teams hebben slimme, innovatieve en creatieve oplossingen bedacht.

Robbert van Leeuwen, Front-End Developer

"Het leuke van de Hackathon is dat je op een creatieve manier nieuwe technieken uit kan proberen. Daarnaast kun je in korte tijd veel leren en heb je veel plezier met je collega's"

Oliver Pütz, Accountmanager Sales

De Hackathon is een creatieve ‘pressure cooker’ meer vraagt dan een technische insteek. Als sales kun je je expertise richten op businessplan, customer journey, en presentatie”

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Gerben Moerland Partner
Gerben Moerland