In een eerdere blog hebben we gedeeld dat de jaarlijkse Oliver IT Hackathon heeft plaatsgevonden. De komende blogs staan in het teken van de vier tijdens de hackathon gerealiseerde oplossingen. Vorige week stond in het teken van S’UP, een applicatie welke eenzaamheid onder jongeren aanpakt. Deze week brengen we graag ‘Waar is Guusje?’ onder de aandacht.
Maak kennis met ‘Waar is Guusje?’
Deel van de Oliver IT Hackathon en makers van ‘Waar is Guusje’:
Het team bestaat uit:
Femke Hoogstad, Mendix Developer
Lalit Mahapatra, Front-end Developer
Hans Gmelig-Meyling, Principal Consultant
Michiel van Sebille, Manager Beheer
Help, mijn kind is zoek!
Uit de drie voorgelegde maatschappelijke thema’s heeft het team van ‘Waar is Guusje?’ gekozen om met het thema ‘help, mijn kind is zoek’ aan de slag te gaan. Het probleem: kinderen spelen buiten in een drukke straat of in een omgeving waar veel onbekenden wonen. Na verloop van tijd vragen ouders zich af: ik zie mijn kind niet meer op straat, zou mijn kind in het speeltuintje zijn, of wellicht bij een vriendje thuis?
Wanneer je je kind niet direct kunt vinden, zou je graag de hulp van je buurtgenoten in willen schakelen, zonder direct een groot alarm te hoeven slaan.
Waar is Guusje?
'Waar is Guusje?' is een platform, inclusief een mobiele app waarop ouders zich kunnen aanmelden. Zij kunnen via de app connectie maken met andere ouders bij hen in de buurt. Zo creëert elke ouder voor zichzelf een “Inner Circle”.
Via de app kan men aangeven bij andere ouders, dat een kind bij hen aan het spelen is. Of kunnen ze aangeven dat ze een kind hebben gezien ergens op een locatie (speeltuintje, voetbalveldje, etc.)
Ook kan men via de app een oproep doen, om te vragen: waar is mijn kind? Aan deze oproep kan een prioriteit worden toegekend. Indien een kind daadwerkelijk zoek is zal dit uiteraard een hogere prioriteit hebben dan wanneer men graag wil dat het kind op tijd komt eten.
Hoe hebben we deze oplossing gerealiseerd?
We hebben gekozen om gebruik te maken van Mendix, een low-code platform, dat zeer geschikt is om in korte tijd iets te realiseren. Onze ervaren Mendix Developer Femke heeft ons van deze keuze overtuigd. Gedurende de ontwikkeling bleek dat inderdaad de juiste route.
We hebben de verschillende talenten in ons team goed gebruikt, middels de volgende aanpak:
Hans kon het team goed meenemen in het opstellen van het datamodel en het leggen van relaties tussen de tabellen. Lalit was hierin een goede sparringpartner om alles te toetsen.
Michiel heeft samen met Lalit de schermen ontworpen en hierna ging Femke samen met Hans aan de slag voor de realisatie van het datamodel. Tot slot draaide Femke op basis van het datamodel binnen korte tijd een demo in elkaar en de rest van de tijd hebben we mogen gebruiken om de functionaliteiten uit te werken.