Auteur: Martien Merks

Hoe Oliver IT een nieuwe Mobiele Toepassing en de Agile/Scrum werkwijze introduceerde binnen DNWG

Hoe Oliver IT een nieuwe Mobiele Toepassing en de Agile/Scrum werkwijze introduceerde binnen DNWG

Jubileuminterview

In het kader van het 10-jarig bestaan van Oliver IT vertellen enkele opdrachtgevers over de ervaringen die zij binnen toonaangevende projecten met Oliver IT hebben opgedaan. Eerder sprak Paul Hoekman, manager ICT-ASP bij netbeheerder DNWG, over de belangrijke rol van IT binnen hun organisatie en de waardevolle bijdrage van Oliver IT hierin.

Nu vertelt Björn van Eck, destijds Product Owner vanuit DNWG, over de oplevering van de nieuwe MOTO2 applicatie die Oliver IT ontwikkelde en de Agile/Scrum werkwijze die zij introduceerden. DNWG implementeerde de app in 2017 waardoor het werkproces voor monteurs aanzienlijk werd verbeterd.

Een vernieuwde mobiele toepassing binnen DNWG

Björn van Eck, momenteel Programma Manager Operations binnen DNWG, stelde destijds vast dat de organisatie toe was aan verandering. “Onze monteurs werkten toen met een verouderde mobiele toepassing, ze gingen met laptops het veld in en dienden ontelbare SAP schermen te bedienen. Vandaar dat we samen met Oliver IT het MOTO2 project (Mobiele Toepassing 2.0) zijn gestart. Zij brachten als innovatieve IT partner zowel de kennis en techniek in dit project. Zij hebben met de juiste betrokken en doorzettingsvermogen dit project mede tot een succes gebracht. Vandaag de dag gaan onze monteurs met volledig portable tablets naar buiten met koppelingen met SAP, Sharepoint, GIS systemen, GPS en realtime synchronisatie met de agenda. Oliver IT ontwikkelde een heel gebruiksvriendelijke app die volledig afgestemd is op de werkwijze van de monteurs zelf. Hierdoor werken zij sneller en zijn ze nu zelfs in staat om aan dataverzameling te doen. Dat was voorheen niet mogelijk”.

De introductie van de Agile/Scrum methode

Voor DNWG betekende het MOTO2 project ook de kennismaking met Agile en Scrum. Björn: “We waren het eerste Scrumteam binnen DNWG. Oliver IT introduceerde dit binnen DNWG en heeft een belangrijke rol gehad met de implementatie ervan, zowel in technische zin als in de projectleiding en het beschikbaar stellen van mensen in het scrumteam. We merkten dat dit project soms stagneerde omdat we nog niet de hele business mee hadden in de Agile methode. In de beginfase werkten we nog met een stuurgroep en projectleider, dat wil je eigenlijk binnen een agile omgeving niet hebben. Je wil, binnen de gestelde kaders, de vrijheid en verantwoordelijkheid geven aan het scrumteam om te doen wat de meeste waarde oplevert voor het bedrijf”.

Learning: ga volledig over op de Agile methode

Het MOTO2 project werd niet zonder slag of stoot gerealiseerd. Björn legt uit: “De overgang van de watervalmethode naar Agile/Scrum kende binnen DNWG veel struggles. Daar liep Oliver IT logischerwijs ook tegenaan. Om succesvol te zijn moesten we oude methodieken loslaten en de Agile way of working écht volledig omarmen. Ik ben de Product Owner geworden en hield samen met de Scrummaster nauwgezet controle op het werken in sprints. Vanaf dat moment hebben we in twee jaar tijd álle disciplines aangesloten op MOTO2. Terugkijkend kunnen we stellen dat MOTO2 een goede leerschool is geweest. Latere teams hebben hier waardevolle learnings uitgehaald en profijt gehad van onze inzichten”.

Bekroning op het werk, een blijvende herinnering

DNWG en Oliver IT wonnen voor de oplevering van het MOTO2 project een bronzen SAP Innovation award. “We besloten samen om ons project in te schrijven voor de deze Awards. Daar werden we vervolgens derde! Dat is een prachtige erkenning voor zowel Oliver IT als DNWG.

Die 3e plaats bevestigde de kracht van onze samenwerking met Oliver IT en wat zij op het gebied van techniek, business en oplevering hebben toegevoegd. We hebben fantastisch werk geleverd! Zeker gezien het feit dat we als DNWG een relatief kleine organisatie waren, tussen de grote deelnemende corporates. Daar zijn we nog steeds écht heel trots op. Die award reist met me mee, aangezien ik geen vaste werkplek heb”, grapt Björn.

Oliver IT: Betrokken en altijd kritisch

Het MOTO2 project heeft zo’n vier jaar in beslag genomen tot de oplevering. “Het project draait nog steeds, echter zijn we na de oplevering fors afgeschaald qua mensen en overgaan op de Beheerfase”, stelt Björn. “Nu terugkijkend op het proces kan ik stellen dat het een echte teamprestatie is geweest. Oliver IT was altijd transparant en voelde zich verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het team. Ze bleven altijd kritisch om het beste resultaat neer te zetten, zonder in de ja-knik modus te komen. De betrokkenheid bij Gerben, Martien en de developers was altijd hoog. Het liep niet altijd ideaal, maar op dat moment waren zij ook bereid om de hand in eigen boezem te steken. Als het bijvoorbeeld met een developer niet klikte, dan werd er gehandeld om de situatie te verbeteren”.

Bijzonder moment: de overhandiging van de tablets aan de monteurs

“De mensen van Oliver IT leggen de lat hoog. Zij gaan écht voor het toevoegen van waarde en leveren van kwaliteit. Zij hielden ons scherp. We werkten gewoon met goede professionals die alleen maar voor het beste wilden gaan. Dan denk ik met veel plezier terug aan dat bijzondere moment waarop iedere monteur zijn laptop inleverde en de tablet met MOTO2 in ontvangst nam, dat was toch echt een serieuze milestone. Bijzonder om te zien dat het project waar je maanden voorbereidend aan gewerkt hebt, vervolgens in de praktijk ingezet wordt. Dat hebben we dan ook écht met elkaar gevierd met een etentje. Zulke momenten blijven je wel bij”, vertelt Björn.

Vooruitblik: een sneltreinvaart aan technologische ontwikkelingen

“De ontwikkelingen binnen de IT volgen zich in een ongekend tempo op. Nu zitten we in de recente ontwikkeling dat alle data wordt overgezet naar de cloud en dat systemen “lousely” worden gekoppeld. Voorheen was het juist de trend om één modulair ERP systeem te bouwen waar alles in geïntegreerd was. Iets dat vandaag wordt opgeleverd, is eigenlijk alweer verouderd omdat er ondertussen al weer nieuwe systemen op de markt zijn. Daar komt nog bij dat we binnen het netbeheer de uitdaging hebben om automatisering door te voeren zonder de betrouwbaarheid van het net in gevaar te brengen. Het mag namelijk niet gebeuren dat iemand zomaar een elektriciteit netwerk platlegt. Dat is onze uitdaging, om veilige oplossingen te vinden waarmee we toch de voordelen van bijvoorbeeld datavoorziening meenemen”.

10 jaar Oliver IT: Behoud de openheid en flexibiliteit

In het kader van het 10-jarig bestaan van Oliver IT vragen we Björn wat hij Oliver IT adviseert en toewenst. “De openheid en transparantie die Oliver IT nu heeft is, denk ik, de enige manier waarop een langdurige relatie met klanten kan worden onderhouden. Het is een slimme zet geweest van Gerben en Martien om alle medewerkers te betrekken bij de vraagstukken binnen de onderneming en er een echte team effort van te maken. Betrokken personeel levert uiteindelijk betere resultaten op bij de klanten, zoals wij zelf ook hebben ervaren. Ik hoop dat Oliver IT op deze manier doorgaat en kan meebewegen met de vraag van de markt. Dat hebben ze tot nu toe steeds gedaan”, besluit Björn.


Lees hier de eerdere publicaties in het kader van 10 jaar Oliver IT:

>> Oliver IT viert feest!

>> Hoe Oliver IT opdrachtgever DNWG verraste met hun aanpak

>> 10 jaar ondernemerschap: een geweldige ervaring


Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Eddy Driessen Consultant
Eddy Driessen