Categorie: Algemeen
Auteur: Gerben Moerland

Hoe Oliver IT opdrachtgever DNWG verraste met hun aanpak

Hoe Oliver IT opdrachtgever DNWG verraste met hun aanpak

Jubileuminterview

DNWG is sinds 2015 een gewaardeerde opdrachtgever van Oliver IT. Het project dat Oliver IT hier heeft uitgevoerd laat duidelijk zien hoe veranderingen in de IT branche opgenomen worden in bedrijfsprocessen bij de klant. We spreken met Paul Hoekman, manager ICT-ASP bij DNWG, over de belangrijke rol van IT binnen hun organisatie en hoe Oliver IT daar een waardevolle bijdrage in heeft geleverd.

Denken vanuit het totaalproces

DNWG zorgt voor de gehele ondergrondse infrastructuur van gas, water, netwerk en elektriciteit voornamelijk in de provincie Zeeland. Dit doen zij van ontwerp en engineering tot aanleg, beheer en onderhoud van die infrastructuren. Paul Hoekman vervult sinds 2012 de rol van manager ICT-ASP binnen DNWG.

“Ik houd me bezig met de bedrijfskundige kant van IT, met onderwerpen zoals visie, architectuur en security. Mijn vertrekpunt is onze bedrijfsfilosofie, hoe kunnen we het bedrijf wendbaar neerzetten en wat betekent dat dan voor de inrichting van IT. Ik ben altijd met verandering bezig”, vertelt Paul. “Ik vind het belangrijk om de mensen in de organisatie bewust te maken dat ze onderdeel zijn van het grote geheel. Met IT kunnen we medewerkers helpen om de totaalprocessen te overzien en te laten zien wat hun eigen waardevolle bijdrage in die keten is. Het is belangrijk om werkprocessen te vereenvoudigen en gebruiksvriendelijk te maken. Pas dan kunnen we meer waarde uit onze mensen halen. Het MOTO2 project, welke we in 2015 zijn gestart is daar het perfecte voorbeeld van. We hebben een gebruiksvriendelijke mobiele toepassing ontwikkeld voor onze monteurs. Waarbij we van handmatige acties naar volledig digitaal gingen. De werkprocessen voor het afhandelen van storingen werden geoptimaliseerd. En we startten met het ophalen van relevante data uit het werkveld. Dat is alleen mogelijk wanneer je zo’n toepassing afstemt op de gebruiker. En daar heeft Oliver IT ons perfect in ondersteund”.

De kennismaking met Oliver IT

“Dat is wel een bijzonder verhaal”, steekt Paul direct van wal. “Ik maakte kennis met Oliver IT tijdens de SAP VSNG dagen. Daar presenteerden zij een IT oplossing waar wij naar op zoek waren. We nodigden Oliver IT uit bij ons op kantoor. In het eerste gesprek met Gerben en Wim was ik vrij sceptisch. Oliver IT was destijds een kleine partij en ik vroeg me af hoe zij met een paar medewerkers dit project zouden gaan realiseren. Gedurende het gesprek keerde dit helemaal om naar ‘Hier wil ik meer van weten’. Dit waren mannen met bezieling. Dat is de basis geweest van onze vervolggesprekken en uiteindelijk de opdracht”.

De focus op usability en data in de praktijk

Paul licht toe: “Onze monteurs in het veld werkten nog met SAP-schermen die in de praktijk niet gebruiksvriendelijk waren. Ze kregen veel irrelevante informatie te zien en werden gevraagd om vrije invulvelden in te vullen. Een tijdrovend en voor de monteurs ergerlijk proces. Wij wilden onze data optimaal kunnen verzamelen en borgen zodat dit in het bedrijfsproces werd opgeslagen, zonder onze monteurs met onnodige administratie op te zadelen. Met de nieuwe app krijgen onze monteurs alleen maar vragen, info en velden te zien die voor hen relevant zijn. Daarmee zijn onze monteurs naast technici een essentiële bron van datavoorziening uit het veld geworden”.

Van waterval naar agile. Niet vanzelf, maar wel gelukt.

Paul: “Met dit project introduceerden we de agile werkwijze binnen DNWG. Met een klein team werkten we in sprints van 14 dagen om steeds behapbare stukjes software en functionaliteiten op te leveren. Dat was een pioniersfase binnen DNWG. We kwamen uit de watervalmethode en moesten gaandeweg deze nieuwe werkwijze leren omarmen. De directie stelde de richtlijnen vast, maar diende vervolgens een stap terug te doen om het team de scope te laten bepalen. Daarbij was het bijzonder prettig dat Oliver IT mensen bij DNWG intern had zitten. Dat zorgde voor optimale aansluiting en betrokkenheid”.

“We hebben in dit proces aardig wat hobbels moeten nemen. Er zijn pittige gesprekken geweest tussen DNWG en Oliver IT over de juiste implementatie van agile. Wat Oliver IT hierin kenmerkt, en waar ik ze zeer om waardeer, is dat zij geloven in wat ze kunnen en daar ook vasthoudend in zijn. Ondanks complexe structuren in onze organisatie wisten zij door te zetten, door goed te luisteren naar wat wij nodig hadden. Op hun advies maakten we kleine stappen om zo agile gefaseerd te implementeren”, legt Paul uit.

De kracht van over de schutting kijken

Paul: “In die tijd was in onze organisatie de IT verzuild. Iedereen had zijn eigen specialisatie en zijn eigen oplossingen. Wat Oliver IT ons hier bracht is om over de IT schutting te kijken. Waarbij het proces dus leidend is en niet de systemen waarmee je werkt. Zij overzagen hoe je een app over meerdere systemen kunt laten werken en er relevante data mee ophaalt. Dit is alleen mogelijk wanneer je procesgericht werkt en naar alle betrokken systemen en data kijkt, denkt en praat. Data beschikbaar stellen stond bij hen centraal. Dat hebben zij in hun visie laten zien en vervolgens ook in de praktijk uitgevoerd”.

We vroegen Paul wat hij Oliver IT in het kader van het 10 jarig bestaan toewenst

“De visie die Oliver IT bij onze kennismaking had, wat mij overtuigde met hen te werken, is echt een kracht. Houd dit vast. Blijf bij de basis en behoud je bezieling. Ongeacht wat je gaat doen, zorg dat dit altijd van boven tot onder door de organisatie blijft stromen. Geloof met je gehele organisatie in je product. Dan maakt het niet uit wat je verkoopt of doet”, besluit Paul.

Na terugkijken ook vooruitkijken

We vragen Paul ons zijn visie te geven op de komende 10 jaar in de IT branche.
Paul vertelt: “Ik ben er van overtuigd dat IT dadelijk een vast onderdeel is binnen iedere organisatie. Je kunt dat niet meer als een apart vakgebied of kennisgebied zijn. IT loopt dwars door de organisatie, door iedere afdeling. Er is namelijk geen proces meer zonder IT. Daarnaast zul je zien dat IT de enabler wordt tot data. Dus de processen die ontwikkeld gaan worden zullen meer en meer dienen voor het ophalen en verkrijgen van data . Dat opent vervolgens weer de deur tot elke vorm van automatisering, kennis en inzicht”.


>> Oliver IT viert feest!

>> 10 jaar ondernemerschap: een geweldige ervaring

>> Struyk Verwo Infra: Innovatief binnen de bouwwereld


Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Peter Schults Integration expert
Peter Schults