Categorie: Internet of Things
Auteur: Sally-Ann van Nuland, Ronald Janssen

34,1% van bedrijven past Internet of Things toe

In onze vorige blog over het begrip; Internet of Things, zijn we ingegaan op enkele voorbeelden die we terug kunnen zien binnen het dagelijks leven. Echter zijn er voor bedrijven talloze kansen.  Volgens het IDC (International Data Corporation) heeft 34,1% van bedrijven een Internet of Things (IoT) toepassing en dit zal de komende jaren alleen maar groeien, omdat het business gemakkelijker, efficiënter en goedkoper maakt. 

In de industrie gaat het vooral om het minimaliseren van risico’s of fouten, planning en het verminderen van downtime. IoT wordt hier dan ook voornamelijk gebruikt voor monitoring en onderhoud. Als we kijken naar een productiehal, dan moest deze vroeger door iemand fysiek nagekeken worden. Later kregen we meer intelligentie betreft machinering en werd de levensduur van de machines meegenomen in de planning, maar naast de ingecalculeerde levensduur kan een machine tussendoor ook nog voor problemen zorgen. Door data vanuit verschillende sensoren te combineren kan controle zelfs mogelijk worden gemaakt via één enkel scherm én kan het stukgaan of vastlopen van een machine zelfs voorkomen worden. 

Dit geldt uiteraard voor de machine zelf, maar sensoren kunnen ook worden ingezet voor de productie an sich. Een product kan digitaal worden gecontroleerd: gewicht, scheurtjes in het glas of het ontbreken van een deksel of dop. Ook het wisselen van producten, in bijvoorbeeld gewicht of formaat, kan door sensoren worden uitgelezen. Op deze manier hoeft een medewerker de machine niet opnieuw in te stellen maar gebeurt dit automatisch.

Bij warehousing, met vaak ook vormen van machinering en digitalisering, gaat het tevens om minder fouten en uiteraard efficiëntie. DHL laat perfect zien wat connectiviteit hierin kan betekenen. Bekijk de video. 

Ook in de gezondheidszorg wordt IoT ingezet voor monitoring en onderhoud, maar ook om werkprocessen te verbeteren en om kosten te besparen. Er zijn bijvoorbeeld patiënt-bedden die door middel van sensoren kunnen communiceren met een smartphone van een verzorgende. Wanneer iemand bijvoorbeeld uit bed is en dit niet hoort te zijn gaat er een alarm af bij de hulpverlener. Op deze manier kan er beter gehandeld worden.

De elektrische auto is een trendproduct dat IoT schreeuwt. Bijna alles binnen de auto is uit te lezen en te verbinden met verschillende devices. De auto is te koppelen aan de poorten bij het huis of op het werk, maar ook het verbruik of het onderhoud is uit te lezen op een smartphone. Echter is er nog een element dat tot elektrische auto’s behoort. De laadpalen die steeds meer onderdeel gaan worden van ons straatbeeld. De bedrijven achter deze laadpalen kunnen deze tevens uitlezen voor onderhoud en hierbij uitvallen voorkomen. Planning en monitoring wordt voor deze organisaties steeds gemakkelijker.

In de retail zijn indoor locatiediensten een perfecte manier om het klantcontact te verbeteren. Zo kunnen winkels hun klanten gepersonaliseerde aanbiedingen doen of ze kunnen aanvullende productinformatie tonen afhankelijk van waar de klant is. Apps op smartphones zijn hier perfect voor. Wanneer een klant de winkel binnen loopt zou deze klant een pushbericht kunnen krijgen van zijn favorieten artikel. Hoe weten we dat dit een van de favorieten artikelen is? De AH bonus kaart is een perfect voorbeeld van data-verschaffing.

Meer praktijkvoorbeelden:

  • Schiphol maakt al gebruik van IoT sinds 2016 en toont in deze video slimme prullenbakken en lampen.
  • De gemeente Amsterdam is bezig om zichzelf op de kaart te zetten als ‘Smart city’ zoals te lezen in dit artikel.
  • De agrarische sector staat al een aantal jaren voor verschillende uitdagingen. IoT komt voor deze groep als geroepen.

Oliver-IT kan uw bedrijf op weg helpen bij het starten met IoT of het verder uitbouwen ervan. Neem contact met ons op. 

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Karst Koopman Consultant
Karst Koopman