Categorie: Internet of Things
Auteur: Sally-Ann van Nuland

Smart objecten door technologie

Zoals in voorgaande blogs behandeld kunnen we niet om IoT heen. Het is geen kwestie van kunnen en willen, maar moeten, wanneer het gaat over de inzet binnen het bedrijfsleven. ‘Dingen’ laten acteren met elkaar zonder dat daar nog menselijke stappen tussen komen is al mogelijk en blijft zich de komende jaren ontwikkelen, maar waar is het allemaal begonnen?

Uiteraard gaan we niet verder in op de uitvinding van het internet an sich (vorming van 1969 tot 1990), maar we zetten een stap naar 1999. Het toenmalige RFID, Radio-frequency identification, had de toekomst en er werd veel onderzoek naar gedaan. Zo ook door de Brit Kevin Ashton, de uitvinder van de term Internet of Things. Hij wilde de technologie van RFID inzetten om elementen te lokaliseren en identificeren om op deze manier processen te automatiseren. Het idee voor de inzet van RFID voor bijvoorbeeld (bank)pasjes, (huis)dieren, transport, beveiliging (hekwerken) en zelfs medische rapportage was er echter al veel eerder: 1969. Bij RFID gaat het zoals gezegd vooral om het lokaliseren en identificeren van objecten. Twee acties die bij het huidige en toekomstige IoT ook wenselijk zijn.

Het smart maken van objecten is dus geen nieuw concept en we zien deze toepassingen vaak terug in ons dagelijks leven. Toch bloeien we weer helemaal op bij het nieuwe IoT jasje. Een van de redenen daarvoor is dat RFID natuurlijk ook nadelen met zich meebrengt. Elementen zoals beveiliging, privacy en betrouwbaarheid bieden vraagstukken waar een RFID-oplossing niet altijd antwoord op heeft. Het via internet lokaliseren of identificeren, onderdeel van IoT, biedt daarin nieuwe opties. Meer weten over IoT? Lees onze blogs of vraag vrijblijvend informatie aan over onze Discovery Workshop

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Eddy Driessen Consultant
Eddy Driessen