Auteur: Michel Kox

Jitterbit binnen Oliver Connect

Het kennisniveau binnen Oliver IT met betrekking tot integratie is zeer hoog, maar zeker ook zeer breed. Echter, enkele jaren geleden hielden de meeste integratie consultants binnen Oliver zich vooral bezig met SAP Integratie tools, zoals SAP Process Integration / Orchestration en SAP Cloud Platform Integration.

Tegelijkertijd liepen er diverse proof of concepts om nieuwe tools en functionaliteit te toetsen en de toegevoegde waarde te beoordelen. Kennis hiervan werd intern gedeeld en bij klanten gepresenteerd om een natuurlijke ontwikkeling te triggeren waarbij klanten zouden gaan nadenken over het landschap en het upgraden of uitbreiden daarvan.

Waar Oliver in het verleden echter regelmatig tegenaan liep is het feit dat SAP Integratie als oplossing niet op zichzelf staat. Het maakt vaak deel uit van een groot en complex landschap van diverse SAP producten waarbij de toegevoegde waarde van SAP Integratie het beste naar voren komt.

Om de drempel voor het gebruik van integratie te verlagen en te zorgen dat het toegankelijker zou worden, is Oliver gaan nadenken over een Integration As A Service platform waarbij Oliver voor het platform zorgt, eventuele migratie van bestaande interfaces verzorgt en garant staat voor het ontwerp, ontwikkeling en beheer van nieuwe interfaces. Deze oplossing noemen we Oliver Connect.

Jitterbit

De basis van Oliver Connect is het Jitterbit platform. De keuze voor Jitterbit is mede onderbouwd door het feit dat Jitterbit voor het vierde jaar op rij leider is in het iPaas kwadrant van Gartner en door datzelfde bureau de hoogste score krijgt op gebied van B2B integraties. Met behulp van het Jitterbit API-integratieplatform kan Oliver Connect snel en makkelijk verbinding leggen tussen cloud applicaties en on-premise applicaties en direct in elk bedrijfsproces geïntegreerd worden.

De grootste kracht van Jitterbit voor de ontwikkelaars van Oliver Connect is het feit dat Jitterbit een low-code development platform is. Dat wil zeggen dat men gebruik maakt van een grafische gebruikersomgeving waarbij het gaat om het instellen van de juiste parameters in plaats van traditionele computercode. Binnen Jitterbit is er de mogelijkheid om met behulp van Jitterbit Script en Javascript toch nog bepaalde logica te vormgeven die met de grafische tools niet helemaal sluitend te maken is. Jitterbit legt hierbij de nadruk op Jitterbit Script terwijl met een bredere ondersteuning van Javascript nog meer kracht in het platform gelegd kan worden. Hierbij moet gezegd worden dat er nog verbeteringen te halen zijn op gebied van linting, syntax checks en styling van die code.

Breed platform

Met Jitterbit als basis is het mogelijk geweest om Oliver Connect uit te bouwen tot volwassen platform. Oliver IT beschikte al over Oliver Elements, waarbij met kant-en-klare bouwstenen snel applicaties gebouwd kunnen worden. Met behulp van Oliver Elements hebben we 2 krachtige componenten toe kunnen voegen aan Oliver Connect, namelijk Queue Management en Value Mappings.

Door middel van Queue Management is het mogelijk om een integratieproces in Jitterbit asynchroon en losstaand te laten draaien. Een van de projecten die hierdoor een groot succes is geworden, is de realisatie van een generieke koppeling met het Peppol netwerk. We hebben hierbij het facturatieproces van onze klant opgeknipt in 2 delen, waarbij de koppeling met Peppol los staat van de klant specifieke integratie. Op die manier is het bij volgende klanten mogelijk om met minimale effort en klant specifieke instellingen opnieuw een robuuste koppeling met Peppol te creëren.

Value Mappings vormen een krachtig onderdeel van een integratieproces, maar het is hierbij altijd belangrijk om deze gegevens niet vast te houden binnen je proces. Hierdoor ontstaat namelijk een te zwaar proces en het is niet de taak van een integratieproces om bedrijf specifieke data vast te houden. Door de Value Mapping binnen een eigen applicatie van Oliver Connect te beleggen krijgen we dit voor elkaar.

Een andere component die we hebben geïntegreerd binnen Oliver Connect is de ELK-Stack. ELK is een acroniem voor drie open source projecten, namelijk Elasticsearch, Logstash en Kibana. Elasticsearch is een zoek- en analyse-engine. Logstash is een gegevensverwerkingspijplijn aan de serverzijde die gegevens uit meerdere bronnen tegelijk opneemt, transformeert en vervolgens naar een "stash" zoals Elasticsearch stuurt. Met Kibana kunnen gebruikers gegevens visualiseren met grafieken en grafieken in Elasticsearch.

De kracht van Jitterbit bij bovenstaande applicaties is de snelle en makkelijke koppeling.

Learning curve

Door de realisatie van het geautomatiseerd facturatieproces, bestaande uit een generieke koppeling met het Peppol netwerk en een integratie met SAP Business ByDesign, heb ik in korte tijd erg veel geleerd van Jitterbit. Dit komt vooral door de combinatie van een low-code platform in combinatie met mijn programmeerervaring, waarbij ik moet zeggen dat de grafische ontwikkelomgeving van Jitterbit erg snel went en voldoende is om 90% van de integratie voor elkaar te krijgen.

Het pionierswerk van mijn directe collega's en de enorme kennis die binnen Oliver aanwezig is hebben het mogelijk gemaakt om dit project tot een succes te maken. Oliver Connect is naar mijn mening in korte tijd uitgegroeid tot volwassen Integration As A Service platform.

Kennisdeling is een belangrijk goed binnen Oliver IT en ik heb er dan ook van genoten om de afgelopen maanden mijn collega’s te mogen vertellen over de Jitterbit projecten en ze ook iets te leren door middel van een workshop waarbij ze in een ochtend een werkend proces hebben gebouwd.

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Robin Schutten Sales
Robin Schutten