Categorie: Security
Auteur: Karst Koopman

Het gevaar van langzame IT

Shadow IT is een verzamelnaam voor de applicaties die binnen de organisatie worden ontwikkeld en/of ingezet buiten de ICT-afdeling.

Vaak zijn dit VBA-applicaties, zoals bijvoorbeeld toegepast binnen de MSOffice applicaties zoals bijvoorbeeld MSAccess, of CGI web-apps (PHP etc.). Deze worden door de eigen mensen binnen een afdeling zijn ontwikkeld. 

Shadow IT ontstaat wanneer een ICT-afdeling niet snel genoeg kan voorzien in een behoefte. Het grote nadeel van Shadow IT is dat deze niet door een ICT-afdeling worden beheerd waardoor bij een centrale update de applicatie niet meer functioneert, denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van een DLL update op een VBA toepassing.

Een enkeling binnen de afdeling, is dan in staat om de applicatie na enige tijd weer werkend te krijgen. Hierbij ontstaat indirect de situatie dat bedrijf kritische processen afhankelijk worden van één of enkele personen. Daarnaast speelt de beveiliging ook een belangrijke rol omdat die niet onder beheer van een ICT-afdeling staat en daardoor risico’s kan veroorzaken. Verlies van bedrijfsgeheimen en datalekken houden vaak verband met initiatieven waar IT nooit goedkeuring voor heeft verleend. 

Bij het ontwikkelen van apps binnen de Shadow IT worden meestal niet de kwaliteitseisen in acht genomen waardoor kwetsbaarheden ten aanzien van de veiligheid kunnen ontstaan.

De continuïteit, veiligheid en duurzaamheid van Shadow IT is dus moeilijk te waarborgen. Meer weten over het sneller realiseren van de juiste web en/of mobiele applicaties? Neem contact met ons op. 

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Eddy Driessen Consultant
Eddy Driessen