Categorie: Blog artikelen
Auteur: Willem Janssen, Solution Architect

Het belang en de meerwaarde van gebruiksvriendelijke applicaties

Het belang en de meerwaarde van gebruiksvriendelijke applicaties

Het is een van de meest voorkomende eisen aan een nieuwe applicatie: deze dient gebruiksvriendelijk te zijn. Dit wordt in nagenoeg iedere opdrachtbeschrijving meegenomen, maar waarom is gebruikersgemak nu zo belangrijk? In dit artikel legt collega Willem Janssen uit wat het precies inhoudt, wat de kenmerken zijn en wat gebruiksvriendelijke applicaties voor klanten oplevert.

Waarom is gebruiksvriendelijkheid zó belangrijk?

Het klinkt als een open deur. Er zijn immers weinig bedrijven die streven naar een complexe applicatie die niet eenvoudig in gebruik te nemen is.

Sinds de opkomst van web technologie en met name mobiele apps zijn de eisen aan de mate van gebruiksvriendelijkheid aanzienlijk gestegen. Vrijwel iedereen is gewend aan het gebruik van een smartphone. Apps downloaden en gebruiken is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Deze gewenning nemen mensen ook mee naar de werkvloer om daar met andere applicaties te werken. Het is nog steeds realiteit dat de applicaties die nodig zijn om ons werk uit te voeren minder gebruiksvriendelijk zijn dan dat we privé gewend zijn. Hier is dan ook regelmatig een training benodigd om de applicatie écht te doorgronden.

Leveranciers besteden daarom veel aandacht aan het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke applicaties. Oliver IT streeft er naar om binnen iedere applicatie die zij ontwikkelen een optimale gebruikerservaring neer te zetten.

Wat is gebruiksvriendelijkheid?

Gebruiksvriendelijkheid is te definiëren als de mate waarin gebruikers op een effectieve en efficiënte wijze de functionaliteiten van een systeem of applicatie kunnen gebruiken om hun doelen te bereiken. Kort gezegd: 

 • Look + Feel = Gebruiksvriendelijkheid (Usability)

Wat kenmerkt gebruiksvriendelijkheid?

Er zijn diverse eigenschappen die deze hoge mate van gebruiksvriendelijkheid typeren. In het ontwerp en de ontwikkeling van applicaties streeft Oliver IT ernaar om maximaal te scoren op onderstaande punten.

 • De look dient rustig, consistent en daarmee voorspelbaar (intuïtief) te zijn.
 • De feel zegt onder andere iets over:
  • het gemak - bv het gebruik van een schuifknop in plaats van een checkbox,
  • over de performance - bv reageert het scherm meteen bij aantikken knop,
  • over het aansluiten op verwachtingen van de gebruiker - bv bij gebruik op een tablet is de gebruiker gewend dat de apps ongeveer werken als de andere apps,
  • over het makkelijker maken van het werken - bv geen overbodige handelingen, overbodige informatie of te veel informatie tegelijk.
 • De juiste data aanroepen op het juiste moment.
 • De juiste feedback naar de gebruiker op het juiste moment.
 • Het voorkomen dat zaken mis kunnen gaan - bv een foutmelding na opslaan voorkomen door foutieve invoer meteen al onmogelijk maken.

Wat levert gebruiksvriendelijkheid op?

Een optimale usability levert duidelijk meerwaarde op voor de gebruikers van de applicatie.  

 • Maakt het werk aangenamer en dat bevordert de motivatie.
 • Reduceert de kans op fouten en bespaart daarmee tijd om correcties uit te voeren.
 • Bespaart tijd in gebruik van de applicatie en verhoogt daarmee de productiviteit.
 • Minder of geen tijd benodigd voor opleiding en training voor het gebruik van de applicatie.
 • Verhoogt de acceptatie en betrokkenheid van de collega’s.
 • Verkleint het afbreukrisico van een nieuwe oplossing.
 • Visitekaartje naar klanten en/of ketenpartners indien een oplossing met hen gebruikt wordt.

De eenvoud van gebruiksvriendelijke applicaties

Of het nu gaat om web- of mobiele applicaties, Oliver IT hecht grote waarde aan het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke applicaties. We toetsen ontwerp en bouw voortdurend aan de genoemde kenmerken om de beoogde voordelen daadwerkelijk te realiseren voor onze klanten. Daarmee fungeert technologie als een echte toegevoegde waarde voor organisaties om het werk makkelijker, efficiënter en effectiever te maken. Daarbij begint het bij de kracht van eenvoud. Wij helpen bedrijven om deze eenvoud binnen hun organisatie en processen opnieuw te definiëren.

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Karst Koopman Consultant
Karst Koopman