Categorie: Oliver connect
Auteur: Jeroen Jansen

“Samen beter: wat mij bij is gebleven van API conference 2020”

Afgelopen week bezocht ik virtueel de Nederlandse editie van API conference 2020. De conferentie zou eigenlijk al eerder dit jaar plaats hebben gevonden in Den Haag, totdat COVID-19 de wereld op zijn kop zette. De conferentie was zowel fysiek als online bij te wonen, waarbij ik koos voor het laatste.

De conferentie werd geopend met een keynote van Matthias Biehl van API University. Een inspirerend verhaal over digitale ecosystemen en de kenmerken daarvan:

Samen beter:

door diensten en/of producten te combineren wordt waarde toegevoegd voor de klant. Denk aan de Bol.com’s van deze wereld, die het transport van bestelde producten door partners als POSTNL en DHL laten uitvoeren. De klant ziet de bestelling en levering van het product als 1 dienst, terwijl er dus meer organisaties samenwerken binnen deze dienst. POSTNL en DHL leveren door middel van API’s toegang tot hun transportservice, waarbij informatie (transportopdracht) stroomt van Bol.com naar deze logistieke partners.

Ga naar waar de klant is:

De spreker gebruikte de analogie van een jonge krantenverkoper die in de buurt van een café in een zakenwijk in de jaren 60, op het juiste moment (lunchtijd) zijn kranten verkocht. Niet alleen verkocht hij op dat moment meer kranten in een half uur dan hij normaal op een andere locatie in een hele dag verkocht, ook de uitbater van het café profiteerde van de aanwezigheid van de jonge krantverkoper.

Klantgericht:

Het belangrijkste uitgangspunt om überhaupt bovenstaande te kunnen bepalen, is het jezelf verplaatsen in de klant. Door op die juiste locatie te staan op het juiste moment, heeft de krantverkoper zich verplaatst in zijn klant. Wat is de zogenaamde “customer journey”? Wat is de belevenis van de klant? In dit geval is het de drukke zakenman die tijdens zijn pauze een wandelingetje maakt en zich even wil ontspannen, onder het genot van een broodje, een kopje koffie even het laatste nieuws (onthoud, het waren de jaren 60 in dit specifieke voorbeeld) tot zich wil nemen. Dit analoge voorbeeld is natuurlijk ook te vertalen naar de digitale wereld.

Nu zal het niet zo evident zijn dat zich voor zo’n beetje elke (commerciële) organisatie dit soort kansen voordoen om deel uit te maken van een digitaal ecosysteem, maar om even een voorbeeld te geven hoe dit helemaal niet zo’n ver-van-mijn-bed-show hoeft te zijn, geef ik twee voorbeelden van hoe wij, Oliver IT, zelf ook deel uitmaken van een digitaal ecosysteem.


  • Voor een aantal klanten bieden wij “stekkers” op bijv. SAP aan, waarmee klanten facturen kunnen ontvangen en versturen middels het Peppol netwerk (Pan-European Public Procurement OnLine). Daarnaast kunnen facturen via e-mail worden aangeboden door leveranciers, waarbij de PDF wordt vertaald naar een digitale, en daarmee ook geautomatiseerd te verwerken factuur in bijv. SAP. Hierbij werken we samen met meerdere partners die expertise hebben op de aansluiting op Peppol en factuurherkenning. Met onze kennis van integratie hebben we dus meerdere diensten gecombineerd tot 1 dienst voor onze klanten . Onder de motorkap spelen API’s hierbij een belangrijke rol.
  • Voor een klant die fysieke producten fabriceert op bestelling (make-to-order) en zelf het transport uitvoert, maken we gebruik van een planningsalgoritme dat de meest efficiënte route berekent. Dit algoritme passen we toe in de applicatie die we hebben ontwikkeld voor deze klant om haar logistieke proces, van order tot transport, te digitaliseren. Met een API biedt deze logistieke partner toegang tot de know-how die zij hebben op het gebied van logistiek, en voegt daarmee waarde toe aan het product dat wij bieden: een logistieke app.

In deze blog heb ik het nog niet eens gehad over de techniek achter digitale ecosystemen. Natuurlijk is dit een belangrijk onderwerp en valt er genoeg over te vertellen , maar als één ding me is bij gebleven van alle sessies die ik heb gevolgd is het deze: het begint bij de klant.

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Jeroen Jansen Consultant
Jeroen Jansen