Categorie: Blog artikelen
Auteur: Michiel van Sebille, Service Coördinator/ SAP Consultant

SAP Composition Environment; what’s next?

In het huidige IT-tijdperk lijkt het erop dat in de Cloud de toekomst blijkt te liggen. We zien bedrijven volledige IT-landschappen naar de Cloud verhuizen. Andere bedrijven pakken het stapsgewijs aan door een of meerdere SAAS-oplossingen te implementeren binnen hun organisatie.

Een kleine 10 jaar terug was de term SOA (Services Oriented Architecture) heel erg hot. Ik meen zelfs ooit een keer gehoord te hebben dat SOA zelfs verkocht werd, terwijl het niet eens een product of dienst is.

SAP Composition Environment

De SAP Composition Environment is een product dat met name in een SAP georiënteerd landschap een keyelement is, om een SOA mede te helpen realiseren. SAP biedt met de Composition Environment een platform aan, waarop webapplicaties worden ontwikkeld met de mogelijkheid tot integratie met een bestaand SAP Landschap alsmede third party systems. Deze applicaties kunnen dan worden ontsloten via de SAP Portal welke ook op SAP CE als component aanwezig is. 10 jaar geleden was Java Web Dynpro de standaard voor de frontend ontwikkeling, welke momenteel geëvalueerd is naar SAP UI5 en OPEN UI5.

Bedrijven welke SAP CE momenteel hebben geïmplementeerd zullen eind 2020 in ieder geval moeten upgraden naar de laatste versie van Netweaver; namelijk 7.5. Echter, bij zo’n upgrade komt nogal wat kijken en dan met name als er complexe applicaties op zijn gebouwd. Dit heeft te maken met zowel de upgrade van Netweaver als van Java, welke van versie 1.6 stijgt naar 1.8. Bovendien is er momenteel ook al een end-of-maintenance van de laatste Netweaver versie bekend en deze luidt eind 2024.

Alternatieve opties voor SAP CE

Het is slim om nu al na te denken om een dergelijke investering nog te doen of dat juist nu de tijd is aangebroken om over te stappen van strategie en SAP CE te vervangen. Mijn ervaring is dat de bedrijven welke SAP CE geïmplementeerd hebben het doel voor ogen hebben om specieke samengestelde data te kunnen aanbieden aan de eindgebruikers. Zonder dat daar 6 of 7 SAP schermen voor geopend moeten worden plus nog andere applicaties.

Indien er zulke applicaties zijn gemaakt op SAP CE om met name de data van meerdere systemen samen te voegen en te ontsluiten via webapplicaties, welke door een standaard SAAS niet te ondervangen zijn, is een Platform As A Service (PAAS) de uitkomst voor de vervanging van SAP CE. Met een PAAS heeft de eindklant zelf de controle over welke applicaties hij kan implementeren en bovendien is er de mogelijkheid om de applicaties zelf nog verder te ontwikkelen.

Al het onderhoud van Hardware, Servers, Operating Systems en Runtime wordt als dienst aangeboden en men hoeft zich hier als klant geen zorgen meer om te maken. Mocht de klant toch meer in eigen hand willen hebben zoals Runtime, Middleware en Operating Systems, kan men besluiten om over te gaan tot een Infrastructure As A Service (IAAS).

De meest voor de hand liggende stap is om SAP Cloud Platform (SCP) in te zetten. Vooral als men de business processen kan ondervangen met de standaard Fiori applicaties. Bovendien kun je met SAP Cloud Platform perfect applicaties ontwikkelen voor zowel Web als App.

De Development kit van SCP biedt momenteel al een groot assortiment aan services en features waarbij je meerdere componenten kunt gebruiken en inzetten. Als vervanger van de Portal zal men dus overstappen naar het Fiori Dashboard en kan men deze ook hergebruiken voor andere applicaties welke niet in SAP zijn gemaakt. Ook de functionaliteit “Bring your own language” kan een voordeel zijn om SAP Cloud Platform in te zetten als vervanger van SAP CE. Hierdoor hoeven de ontwikkelaars van SAP CE geen nieuwe syntax te leren.

SAP Cloud Platform als opvolger van SAP CE

Binnen Oliver IT hebben we nu meerdere specialisten welke inmiddels ruime ervaring hebben opgedaan met het SAP Cloud Platform en de ervaring leert dat we hiermee de, opvolger van SAP CE kunnen aanwijzen. Met name binnen een SAP-landschap is dit een logische keuze.

Oliver Elements; een waardig alternatief

Mocht men op zoek zijn naar een alternatief voor het SAP Cloud Platform dan is Oliver Elements bij uitstek ‘het platform’ om SAP CE te kunnen vervangen. Oliver Elements is namelijk een ‘Cloud Platform’ en bevat onder andere een aantal Open Source onderdelen. Door middel van Oliver Elements kunnen alle facetten van SAP CE worden afgevangen. Zaken als Usermanagement, een eigen Portal, Dataopslag, Monitoring en Integratie met meerdere systemen zijn allemaal aanwezig.

Omdat de leverancier Oliver IT ook beschikt over meerdere SAP-consultants, is de integratie met 1 of meerdere SAP Backend systemen bekend terrein. Bovendien kennen de consultants bij Oliver IT allemaal het fenomeen SOA en hebben ze de gedachten achter SAP CE als uitgangspunt genomen om dit platform te ontwikkelen.

Daarnaast zie je nu ook bij Oliver Elements dat door de inzet van andere SaaS-producten er steeds meer mogelijk blijkt te zijn. Dit doordat zij al gebruik maken van meerdere SaaS-producten. Zo kan men direct data-analyses uitvoeren op de data welke d.m.v. de specifieke applicatie wordt verzameld. Er zijn mogelijkheden om datarapportage uit te laten draaien.

Natuurlijk heb ik een lichte voorkeur voor Oliver Elements, maar ik geloof ook echt in dit product. Het biedt namelijk niet alleen op de korte termijn een toekomst, maar juist ook op de lange termijn. Waarbij zaken als Machine Learning en IoT pas echt gaan spelen. Daarbij ben je hiermee onafhankelijk van SAP wat natuurlijk een stuk vrijheid biedt in de keuzes die je maakt.

Een toekomstbestendig platform

Met een platform als Oliver Elements of SAP Cloud Platform ben je in mijn ogen ook voor de volgende technologische generatie gewaarborgd dat de huidige zaken van SAP CE zullen worden ondersteund. Daarnaast ben je ook direct klaar voor de toekomst om op die manier de bestaande applicaties en nieuwe applicatie te voorzien van meerdere features welke in de toekomst mogelijk zijn.

Indien een keuze moet worden gemaakt tussen Oliver Elements en SAP Cloud Platform kan Oliver IT daar zeker een helpende rol in spelen. Bij Oliver IT kijkt men allereerst naar de situatie en het landschap van de klant. Daarnaast speelt de toekomstvisie van het bedrijf een grote rol. Vanuit Oliver IT kijken onze SCP-consultants en OE-consultants naar de beste keuze voor het bedrijf en dragen zij een lijst aan met de voor en nadelen per platform.

Heeft u SAP CE en denkt u ‘what’s next?’ dan adviseert Oliver IT u graag!

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Jeroen Jansen Consultant
Jeroen Jansen