Categorie: SAP Fiori
Auteur: Martien Merks

Ervaringen en lessons learned

SAP Fiori is nu een aantal jaren beschikbaar op de markt en wanneer je ongeveer een jaar geleden in de markt vroeg wat het beeld van Fiori is, kwam vrijwel altijd het antwoord : “Gratis apps“.

Met dat idee zijn er nogal wat organisaties met SAP Fiori aan de slag gegaan. In die zin werd een IT-er, veelal een ABAP-er met kennis op het gebied van front-end development opgeleid tot SAP UI5-kenner. Vervolgens keek de IT afdeling in de Fiori Applijst van SAP en koos daar een App die qua titel en kenmerken wel leek te passen.

Ervaringen met standaard SAP Fiori applicaties

  • Bij nader inzien bleek de gekozen Fiori app een bepaalde versie van SAP nodig te hebben. Daardoor was het nodig om te updaten.
  • Was er geen update nodig, dan is er redelijk wat Basiswerk te doen om de Fiori App draaiende te krijgen op het al bestaande landschap. Het installeren van de Fiori Launchpad en deze op de juiste manier ter beschikking te stellen aan de gebruikers vraagt de nodige specifieke kennis, ervaring en tijd.
  • Wanneer de gekozen Fiori app volledig draait, gaat men de app testen en komt erachter dat deze functioneel op vlakken tekort schiet en/of niet past. Dan worden er, met soms beperkte front-end ervaring, aanpassingen doorgevoerd op de app. Deze blijkt dan vaak niet te lukken of een app te leveren die niet functioneert. Achteraf lijkt het erop dat men de app beter van scratch af aan had kunnen ontwikkelen.

SAP Fiori kan worden gezien als set van afspraken over hoe je apps in SAPUI5 gekoppeld aan SAP kunt ontwikkelen en hoe je deze dient te deployen op de Fiori launchpad. Je hierin verdiepen is dan ook essentieel om de introductie van Fiori te laten slagen. SAP heeft weliswaar met de SAP Fiori regels in de hand voor het ontwikkelen van applicaties in generieke situaties. In 80% van de gevallen blijken aanpassingen nodig of is het volledig opbouwen van een app de beste optie. En by the way, gebruik van SAP Fiori lijkt gratis, maar de users die er gebruik van maken en geen SAP licentie hebben zullen een SAP-licentie moeten krijgen. Dus wanneer je bijvoorbeeld een Fiori tijdschrijf app implementeert voor de organisatie zullen deze gebruikers allen van een licentie moeten worden voorzien.

Lessons learned rondom SAP Fiori applicaties

  • Ondanks de aanloopproblemen van SAP Fiori zien we meerdere organisaties nu SAP Fiori /SAPUI5 als serieuze front-end technologie inzetten. Daarmee ontwikkelen deze organisaties praktische apps voor meerdere gebieden.
  • Wanneer de eerste Fiori apps draaien en de organisatie eromheen stabiel is komt er een versnelling in het ontwikkelen van Fiori apps. Dan blijkt ook dat de ontwikkeltijd niet het grootste issue is, maar scopedefinitie, techniek, organisatie, changemanagement en implementatie voor de ware uitdagingen zorgen.
  • Daarnaast is het een feit dat SAP de interface van S4Hana en de overige producten zoals Succesfactors en Solution Manager meer en meer als SAP Fiori optie beschikbaar stelt, waardoor deze direct in de Fiori launchpad beschikbaar gesteld kunnen worden.
  • De keuze van SAP om Mendix als partner aan te stellen betekent niet dat Fiori niet meer opportuun is; Het is geen keuze tussen deze twee tools. Aan SAP Fiori ontkom je uiteindelijk niet als SAP gebruiker. Het is meer een keuze of je naast Fiori een andere front-end tool nodig hebt. De wat lastige start van Fiori heeft SAP doen besluiten een andere front-end techniek aan te moeten bieden

SAP Fiori begint volwassen te worden en wordt dan ook serieus benaderd door de meeste SAP klanten. SAP lijkt dan ook eindelijk afscheid te kunnen gaan nemen het “ niet zo gebruiksvriendelijk “ imago.

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Eddy Driessen Consultant
Eddy Driessen