Categorie: Logistiek
Auteur: Sally-Ann van Nuland

Automatisering in de logistiek

Swiss Sense biedt boxsprings, matrassen en andere slaapkamerartikelen aan in zowel de webshop als de 90 fysieke winkels in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Met zo’n 2000 orders per week is het Udense bedrijf een grote speler in de beddenbranche. Gezien de groei van Swiss Sense, met name in Duitsland, is er behoefte aan meer controle en efficiëntie wanneer het gaat om verschillende werkprocessen bij de firma.

Een van deze processen is het inplannen van de aflevering bij de consument. Op dit moment wordt het bezorgmoment van deze orders bepaald met behulp van een analoog planbord. De medewerkers nemen vervolgens telefonisch contact op met de klant om een leverdatum af te spreken. Dit kost veel tijd en de routeplanning is niet optimaal. Iedere vrachtwagen is bezet met twee bezorgers en maakt de nodige kilometers. Een meer efficiënte ritplanning levert daarom veel op. Om de uitlevering aan klanten en het proces daaromheen vele malen efficiënter te laten verlopen, besloot Swiss Sense haar planning te digitaliseren en te automatiseren.

Niet alleen de groei is een belangrijke factor om dit te doen. De klantengroep wordt niet alleen groter, maar ook de verwachtingen van de consument verschuiven. De klanten verwachten tegenwoordig transparantie en een betere inschatting van het bezorgmoment.

De tool – die ontwikkeld wordt door Oliver IT en ondersteund door PTV – houdt rekening met de capaciteit, servicetijd en reeds ingeplande orders. Voor Swiss Sense betekent dit een praktische innovatie die veel oplevert. Projectmanager logistiek Lieke van Helvoort vertelt: “Deze verbetering bespaart onze afdeling veel tijd bij het inplannen van een leverafspraak en biedt de klant meer service. We hebben beter overzicht over de ritplanning en kunnen dus meer sturen. Daardoor rijden we minder kilometers en dat is voor iedereen goed. Wij hebben een simulatie uitgevoerd die aantoont dat er zo’n 2 kilometer per order minder gereden kan worden. Dat is de moeite waard!”

Ook onze Gerben Moerland, is enthousiast: “Met deze innovatieve oplossing staat Swiss Sense voorop in het toepassen van de nieuwste IT technologieën in een complex bedrijfsproces. Met dit resultaat kunnen we na Swiss Sense vele andere bedrijven van dienst zijn.”

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Eddy Driessen Consultant
Eddy Driessen