Categorie: Algemeen
Auteur: Reinout Moes

Traineeship bij Oliver IT

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat ik het kantoor van Oliver IT voor het eerst binnen liep. De eerste stappen van een nieuw begin, in twee opzichten. Het was het begin van mijn traineeship, mijn eerste stap op de carriereladder. Maar het was ook een eerste kennismaking met een onbekende wereld. Ik heb sociologie gestudeerd in Utrecht en had nooit gedacht na die studie IT consultant te worden. Naarmate mijn master vorderde werd echter duidelijk dat het niet de richting was waarin ik verder moest gaan. De statistiek vond ik leuk, maar de sociologie niet. Wat nu?

Ik overwoog een aantal opties. Zou ik me om laten scholen tot data analist? Of misschien juist als statisticus bij een ministerie aan de slag? Tijdens het solliciteren kwam echter steeds nadrukkelijker een wereld opdoemen die ik niet kende. Van SAP had ik nog nooit gehoord en over consultancy denk je als socioloog ook niet vaak na. Ik besloot dit verder te verkennen en kwam in contact met heel wat bedrijven en consultants, maar na mijn kennismaking met Oliver wist ik: hier moet ik komen te werken! Zo kwam het dat ik na een aantal sollicitatieronden kon beginnen bij Oliver IT. Aanvankelijk onzeker over mijn sociologische achtergrond en overweldigd door de enorme kennis die iedereen hier heeft van zijn vakgebied voelde ik me al snel welkom en begon ik aan een schier oneindige klim om een gespecialiseerde SAP consultant te worden.

Terugkijkend op deze beginperiode merk ik hoeveel ik geleerd heb in twee jaar. Kon ik in het begin vergaderingen nog maar moeilijk volgen, nu kan ik trots zijn dat ik zelf een oplossing heb aangedragen voor een moeilijk probleem bij mijn huidige klant. Ik doe nu achteloos werkzaamheden waar ik nog maar een paar maanden geleden uitgebreide handleidingen voor nodig had, en ik snap nu aspecten van computersystemen waar ik twee jaar geleden alleen maar glazig bij gekeken zou hebben.

Oliver is een inspirerend bedrijf om een traineeship te mogen volgen. Ondanks het niveau van de andere werknemers wordt er niet gek opgekeken van mijn achtergrond in sociologie. Bij Oliver IT hebben een aantal collega’s soms ook een atypische achtergrond. Zo zijn er mensen met een biologie achtergrond en zelfs een met een conservatorium opleiding. Je wordt echter aangemoedigd om je gewoon onder te dompelen in de materie, fouten te maken, te zwemmen, en uiteindelijk boven te komen drijven. In het begin kan het soms frustrerend zijn, omdat je het net als je collega’s goed wil doen. Maar je merkt al gauw dat zij bij nieuwe technieken hetzelfde proces doormaken en dat het onderdeel van het vak is om steeds opnieuw iets onder de knie te krijgen. Die wetenschap helpt om je niet gek te laten maken over je eigen kennisniveau. Een van de meest waardevolle lessen die ik in dit traineeship geleerd heb en later, toen ik aan mijn eerste echte opdrachten mocht beginnen, goed van pas kwam.

Bij Oliver krijg je de kans je breed te ontwikkelen en je eigen kwaliteiten en interesses te ontdekken en ontplooien. Zo heb ik binnen mijn traineeship kennis gemaakt met zowel front-end Javascript ontwikkeling, back-end ABAP ontwikkeling, data analyse en integratie, voor ik definitief koos om de integratie richting op te gaan. Oliver heeft veel interessante klanten waar gewerkt wordt met onze eigen producten, Oliver Elements, Odat en Oliver Connect. Het is motiverend om te zien hoe Oliver IT zich met deze producten op de voorgrond beweegt in de ontwikkeling en toepassing van nieuwe technieken.

Een leertraject zou niet half zoveel invloed hebben gehad als ik niet ook de mindere aspecten van het consultant vak heb meegemaakt. De zonnige kant om als consultant veel interessante bedrijven te leren kennen kent als schaduwzijde dat je soms geen opdracht hebt. Dat is niet altijd gemakkelijk als je zo veel mogelijk uit je traineeship wilt halen. Toch is dit ook nuttig om te ervaren. Het hoort bij het vak en je moet ervoor zorgen dat je zo’n periode gebruikt om verder te komen. Zo heb ik bijvoorbeeld een klein project in Visual Basic gedaan, een techniek waar je normaal gesproken anders nooit mee in aanraking zou komen. Op die manier kan je zo’n periode ook in je voordeel laten werken. En die ruimte krijg je dan ook bij Oliver IT.

Oliver IT is een geweldig bedrijf gebleken om mijn traineeship te volgen. Er waren leuke bedrijfsuitjes met als hoogtepunt een trip naar Sevilla, je wordt omringd door slimme en enthousiaste collega’s en je hebt de mogelijkheid om vorm te geven aan je eigen ambities en interesses. Ik ben blij dat ik er inmiddels als echte werknemer ben begonnen.

Groet,

Reinout Moes, Consultant Oliver IT.

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Karst Koopman Consultant
Karst Koopman