Categorie: Blog artikelen
Auteur: Mathieu van Tilburg, Solution Architect

Wat is de betekenis achter ‘Redefining simplicity’?

Wat is de betekenis achter ‘Redefining simplicity’?

Binnen Oliver IT zoemt deze slogan zachtjes doch hoorbaar rond. En dan stel ik mij de vraag: Is dit een marketing slogan of is dit de ambitie van het bedrijf en de medewerkers?

Als je ‘Redefining simplicity’ naar het Nederlands vertaalt dan scrhijf je iets in de trant van: ‘Eenvoud opnieuw definiëren’.

Op onze website kun je lezen dat ‘Redefining simplicity’ staat voor onze filosofie, namelijk dat IT voor eindgebruikers eenvoudig moet zijn!

Hoe we dat doen? Nou, wij van Oliver IT leveren oplossingen voor veelal complexe bedrijfsprocessen, met name binnen de logistieke en service & onderhoud sector, door middel van het ontwikkelen van web- en mobiele apps.

Als de uitkomst vanuit dergelijke complexe bedrijfsprocessen voor eindgebruikers eenvoudig dient te zijn, dan begrijp je ongetwijfeld dat er een lange weg te bewandelen is om daar te komen.


Maar hoe doen we dat nou?

Bij het ontwikkelen van software gebruiken we altijd het ‘proces van de klant’ als vertrekpunt. Dit proces bepaalt vervolgens de oplossing.

We betrekken hier de eindgebruikers bij door interviews af te nemen en workshops te geven. Aan de hand van deze interviews brengen we de bedrijfsprocessen in kaart door middel van een procesplaat.

Het grote voordeel van een procesplaat of procesmodel is dat je op een eenvoudige manier ziet waar je optimalisaties kunt realiseren in het proces.


“Minder processtappen betekent simpelweg eenvoudiger”

We maken het huidige proces zichtbaar met een AS IS situatie en schetsen de toekomstige situatie aan de hand van een TO BE situatie. Daarmee laten we zien hoe een proces efficiënter ingericht kan worden. Hierna werken we de oplossing uit in zogeheten ‘Functies’ en ‘Use Cases’. Dit maakt het voor zowel de klant als onze programmeurs eenvoudiger te begrijpen hoe de applicatie eruit komt te zien en hoe deze moet gaan werken.

WAAR-STAAT-Oliver-voor-1.jpg#asset:1718:bannerTransform

Onze doelstelling is dat we krachtige en eenvoudige applicaties opleveren. Vanuit de gedachte dat ‘het proces’ de oplossing bepaalt, toetsen we onze bevindingen altijd bij het ‘Technisch geweten’ binnen Oliver IT. We stellen de vraag: “Wat is de beste oplossing?” Hierbij houden we rekening met de langetermijnvisie van onze klant versus de te verwachten technische ontwikkelingen.

“Wij maken applicaties voor de gebruikers en niet voor IT-managers”

Hiermee bedoelen we dat we niet handelen op basis van het afvinken van een feature checklist door een IT-afdeling. We maken juist apps die een proces versimpelen en daarmee het werk voor de gebruiker eenvoudiger maakt. Dat levert vervolgens tevreden gebruikers op.

WAAR-STAAT-Oliver-voor-2.jpg#asset:1719:bannerTransform

“Je moet nooit lui zijn in het ontwerpen van een UI!”

Dat wordt weleens gekscherend gezegd.

Wanneer we eenmaal starten met het bouwen van de app dient deze vooral gebruiksvriendelijk te zijn. Want gebruiksvriendelijkheid leidt tot een eenvoudig gebruik van de app wat vervolgens een optimale gebruikerservaring oplevert. Met andere woorden: “Onder de motorkap blijven business processen complex maar daar mag de gebruiker niets van merken”. Daarom hebben we een grote focus op het ontwerp van een goede User Interface.

Mijn collega Willem Janssen heeft hier een interessante blog over geschreven: ‘Business Case voor gebruiksvriendelijke applicaties’.

“Open communicatie in de Beheerfase”

Wanneer de applicatie in gebruik wordt genomen start de Beheerfase. De klant verwacht dat we de applicatie voor een langere periode in een goede werkende staat houden. Daarom communiceren we vooraf hoe we dit kunnen bewerkstelligen, wanneer er updates of zelfs upgrades nodig zijn om de kwaliteit van de applicatie te kunnen waarborgen. Zodoende houden we onze klanten tevreden en voorkomen we dat zij voor verrassingen komen te staan.

Terugkomend op de vraag die ik in de introductie had gesteld, is dit het juiste antwoord: “Redefining Simplicity is veel meer dan een marketing slogan, het staat juist voor de ambitie van Oliver IT en de medewerkers!” De ambitie om bedrijfsprocessen te vereenvoudigen zit in het DNA van Oliver IT en wordt in iedere handeling meegenomen.

Specifiekere vragen?

Vul uw e-mailadres in en Oliver IT neemt zo spoedig mogelijk contact met u op!

Gelukt! We nemen spoedig contact met u op!
Peter Schults Integration expert
Peter Schults