Een goede productconfigurator begint bij een toekomstbestendige IT-doelarchitectuur

Klanten en consumenten willen snel en eenvoudig inzicht in producten. Een productconfigurator helpt om klanten optimaal te bedienen. Ook voor jouw organisatie kan dit interessant zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat deze optimaal functioneert?

Het idee van een productconfigurator is eenvoudig. Een kort voorbeeld: je gaat naar de garage voor een nieuwe auto. Op de auto zit een sticker met de prijs. Maar: deze prijs is pas het begin. Het is de prijs van het basismodel. Daarna kijk je welke beschikbare extra’s je op de auto wilt hebben, mét daarbij direct inzicht in de additionele kosten. Zo kom je uiteindelijk tot een auto die helemaal past bij jouw wensen én je budget.

Hoe helpt een productconfigurator jouw organisatie?
Zo’n productconfigurator kan worden gebruikt in talloze sectoren. Want niet alleen een auto kan naar wens worden samengesteld. Ook in de computer- en elektronica-industrie, meubelindustrie en modewereld is het al de normaalste zaak van de wereld om artikelen door middel van slimme software te personaliseren. Hetzelfde geldt voor industriële apparatuur en keukenapparatuur. En dus moet je als organisatie daarin mee.

Een productconfigurator kan helpen om:

  • Verkoop te stimuleren binnen bestaande doelgroepen
  • Nieuwe doelgroepen te bereiken
  • Orders beter en sneller te verwerken
  • Van engineer to order (ETO) naar configure to order (CTO) te gaan
  • De supply chain te verkorten


Je kan dus meerdere kanten op. Belangrijk is om als organisatie duidelijk te hebben wat je strategische doel is met de productconfigurator. Ga niet zomaar aan de slag, maar kom eerst tot de kern. Wat wil je klant of dealer? Op welke operationele processen heeft dit invloed? Hoe zorg je ervoor dat de doelgroep de configurator ook daadwerkelijk gaat gebruiken? Hoe past deze applicatie in je IT-landschap? Op welke bestaande applicaties en portalen moet deze aansluiten? Hoe is de kwaliteit van je artikeldata en op welke manier kan je deze onderhouden zodat de data nu en in de toekomst aansluit bij de productconfigurator? De antwoorden op ál dit soort vragen helpen je bij het denken over jouw configurator.

IT-landschap als fundament
Ook belangrijk: een helder inzicht in je IT-landschap. Jouw configurator wordt gevoed door allerlei gegevens die zich in jouw systemen bevinden. Het geconfigureerde product landt vervolgens ook weer ergens in jouw systeem en triggert misschien een heel treintje aan vervolgacties. Bestaande applicaties en platformen zoals ERP, CRM, PIM, PDM/PLM en een integratielaag vormen dan ook het fundament voor de configurator.

De eerste stap richting de toekomst, en de keuze voor een productconfigurator, is om een toekomstbestendige IT-doelarchitectuur te ontwerpen. Met deze doelarchitectuur kan je organisatie stap voor stap, en op een inzichtelijke manier, toewerken naar de beste oplossing. 
Cruciaal hierbij is om naar jouw specifieke IT-situatie te kijken. Waar sta je nu? Waar wil je naartoe? Welke verbeterpunten zijn er vanuit de werkvloer en het huidige IT-landschap? En welke concrete stappen moeten worden gezet om invulling te geven aan een toekomstbestendig IT-landschap? Door het antwoord op deze vragen te vinden, en ermee aan de slag te gaan, leg je de basis voor een succesvolle productconfigurator.

Meer informatie
Wil je meer weten over de mogelijkheden om je IT-landschap te optimaliseren en een productconfigurator te implementeren? Onze specialisten helpen je graag verder door middel van Oliver Next. De bewezen methodiek van Oliver Next helpt om de gewenste IT-doelarchitectuur te creëren, op basis van een duidelijke roadmap en draagvlak. Hiermee verhoog je efficiëntie en verklein je de kans dat systemen niet goed op elkaar zijn afgestemd en stappen opnieuw moeten worden uitgevoerd.

Neem contact op via het contactformulier
 of pak de telefoon en bel +31 (0) 73 642 76 44.