Ontdek de 3 grootste voordelen

Veel bedrijven maken nog geen gebruik van een integratieplatform.Maar hoe meer koppelingen je nodig hebt tussen de oplossingenbinnen je eigen IT-landschap – en met de oplossingen van klanten enleveranciers – hoe groter de noodzaak wordt. In dit artikel geven we drie redenen  waarom een integratieplatform toegevoegde waarde kan hebben.

 

Het integreren van al je apps en systemen is vrij complex. Vooral als je al die oplossingen een-op-een met elkaar moet koppelen in de vorm van point-to-point koppelingen. Met een integratieplatform nemen ingebouwde connectoren je dat werk uit handen. Zo kun je eenvoudig, snel en efficiëntal je oplossingen integreren. Maar wat zijn nou de belangrijkste voordelen van het werken met zo’n platform?

 

Onafhankelijkheid: vrijheid in tijd en techniek

Met een integratieplatform creëer je onafhankelijkheid, zowel in tijd als techniek. Stel, twee oplossingen zijn met elkaar verbonden via een integratieplatform. Eén oplossing zendt, de ander ontvangt. Maar de ontvanger is even offline vanwege onderhoud: wat gebeurt er dan? Hetintegratieplatform slaat de verzonden informatie tijdelijk op in de vorm van een queue of interne database, waardoor het niet verloren gaat. Als de ontvangende oplossing weer online is, wordt de informatie automatisch (of handmatig) doorgezet.

Ook qua techniek word je onafhankelijk, omdat je bij de informatie-uitwisseling tussen twee oplossingen niet zelf rekening hoeft te houden met de wijze waarop de oplossingen onderling communiceren. Een integratieplatform zorgt ervoor dat de informatie tussen de twee blijft stromen met behulp van protocollen en authenticatiemechanismes. Ook wanneer een van de twee oplossingen verandert van techniek.

 

Vereenvoudiging: out-of-the-box koppelingen

Integratieplatformen bieden steeds meer out-of-the-box-integratie. Bijvoorbeeld in de vorm van speciale connectoren, die het verbinden met een specifieke applicatie versimpelen. Of door het leveren van een koppeling inclusief transformaties van de informatie die uitgewisseld wordt tussen de applicaties. Microsoft Azure biedt bijvoorbeeld connectoren die je eenvoudig kunt gebruiken in Azure Logic Apps. En SAP levert met Open Connectors een soortgelijk concept. Naast connectoren bieden veel integratieplatformen kant-en-klare templates voor gangbare koppelingen. Zo heeft SAP onder andere standaardintegratiemogelijkheden voor ‘SAP naar SAP-integraties’. Al die opties binnen integratieplatformen maken het koppelen van je apps en systemen simpeler én sneller.

 

Beheersbaarheid: controle over alle integraties

Met een integratieplatform bevinden alle koppelingen zich op een centrale plek. Dat maakt het makkelijker om je integraties te controleren en beheren. We onderscheiden twee functies van een integratieplatform.


•  Design Time

In Design Time zitten alle ingrediënten van de koppelingen. Denk hierbij aan de definities van de API’s, zoals WSDL’s, XSD’s en OpenAPI-specificaties, maar ook de transformaties tussen die API’s.

 

• Run Time

In Run Time bevindt zich de configuratie waarin zaken als endpoints (adressen) en authenticatiegegevens, zoals gebruikersnaam en wachtwoord-combinaties of certificaten zijn opgenomen. Ook vind je hier tool voor monitoring en analyse, waarmee je de informatieverwerking – en eventuele fouten die daarin ontstaan – op een centrale plek kunt inzien.

Samen zorgen Design Time en Run Time ervoor dat je op één plek een totaalplaatje krijgt van al je integraties. In tegenstelling tot point-to-pointkoppelingen die verspreid zijn over je IT-landschap.


Welk integratieplatform kies je?

Dankzij onze ervaring met verschillende integratieplatformen weten we inmiddels dat een ideaal platform niet bestaat. Ieder platform heeft namelijk zijn sterke en minder sterke punten. Bij de keuze van een integratieplatform is het van belang dat je kijkt naar welk platform het beste bij jouw organisatie past. Houd daarbij rekening met zaken zoals de business- en IT-strategie, inhouse kennis, kosten en leveranciersstrategie. Het juiste platform kiezen, kan best lastig zijn. Daarom helpt Oliver IT je graag met objectief en gedegen advies.