Waarom migreren en integreren loont

Stilstand is achteruitgang. Zeker in de IT. Maar hoe kan je als organisatie ervoor zorgen dat je klaar bent voor de toekomst? Ontdek in dit artikel de weg richting een hybride integratielandschap.


Alle software lokaal opgeslagen op de computers en servers in je bedrijfspand. Dat klinkt voor sommigen misschien heel ouderwets, maar dat is het niet. Sterker nog: tot voorkort was het heel normaal. Maar in korte tijd heeft het hybride werken veel terrein gewonnen.

Veel organisaties denken na over de volgende technologische fase of zitten midden in een digitale transitie. In het snel veranderende IT-landschap wordt integratie een steeds belangrijker onderdeel. De noodzaak voor migratie naar een modern hybride integratielandschap wordt daarom steeds groter. Maar hoe doe je dat?


Spaghetti-landschap

Door de jaren heen is je IT-landschap onbewust sterk veranderd. Veel applicaties hebben connecties met elkaar. Het kan leiden tot een zogenaamd spaghetti-landschap, met overal lijntjes en verbindingen tussen applicaties die iets met elkaar te maken hebben. Dat noemen we een ‘veel-op-veel relatie’. Ook komt het voor dat meerdere applicaties dezelfde of soortgelijke functies hebben. Zoiets kan gaandeweg, vooral met reorganisaties, groeien. Het leidt ertoe dat documentatie niet meer up-to-date of zelfs simpelweg onvindbaar geworden is.
Kosten

Niet alleen de efficiëntie van je applicaties, maar ook kosten zijn een belangrijk reden om te kiezen voor integratie en migratie. Softwarelicenties lopen misschien af, bovendien kan door hybride werken een aanzienlijke kostenbesparing worden gerealiseerd. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt. Dat geldt voor software, maar ook voor servercapaciteit.


Integreren en migreren…hoe dan?

Goed, je bent eruit: je wilt met je organisatie de volgende stap zetten richting een modern hybride integratie landschap. Maar dan ben je er nog niet. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Welke is voor jou de juiste?

Het belangrijkste is om te beseffen wat er allemaal kan. En wat je als organisatie wilt. Laat je informeren en bepaal je strategie. Doe dit zorgvuldig en op basis van feiten en kennis. Zet je integratiestrategie centraal en laat dit het startpunt zijn van een succesvolle migratie.


Zorg ervoor dat:

   – de locatie van de applicaties in kaart gebracht zijn.

   – de restricties per integratiedomein bepaald zijn.

   – integratiekeuzes in lijn zijn met je integratiestrategie.

   – nagedacht is over de richtlijnen voor de integratiearchitectuur.