Integration as a Service: wat is het en waar moet je op letten?


Wie zich verdiept in integraties komt de term vanzelf tegen: Integration as a Service, afgekort als IaaS. Maar wat houdt dat eigenlijk in? En wat zijn de voordelen ervan? In dit blog leggen we dat haarfijn uit.
Integraties zijn de onmisbare connecties tussen je systemen en applicaties. Ze zorgen ervoor dat je data kunt uitwisselen tussen al je oplossingen. Dat maakt bijvoorbeeld een einde aan gegevens overtypen en helpt om één versie van de waarheid te creëren voor je hele organisatie.
Je kunt integraties op veel verschillende manieren opzetten. Jouw IT-afdeling kan bijvoorbeeld zelf aan de slag met low-code integratieplatforms, zoals Boomi of met integratiesuites, zoals Microsoft Azure Integration Services of SAP Integration Suite. Maar je kunt ook de ontwikkeling van je integraties overlaten aan een integratiepartner en deze vervolgens zelf beheren. Zelf doen, uit handen geven of een mixvorm: het kan dus allemaal.
Wat is Integration as a Service?
Een andere optie om integraties te creëren, is Integration as a Service, afgekort als IaaS. Met IaaS verzorgt een integratiepartner jouw complete integratieproces. De partner ontwikkelt, monitort en beheert je integraties, zodat jij er geen omkijken naar hebt. Dat maakt IaaS over het algemeen zeer geschikt voor organisaties die:
- Integraties niet zelf kunnen uitvoeren
Bijvoorbeeld omdat ze een kleine of geen IT-afdeling hebben en daarmee de benodigde tijd en kennis missen om met integraties aan de slag te gaan. - Integraties niet zelf willen uitvoeren
Bijvoorbeeld omdat ze zich willen focussen op hun core business en daarom IT-zaken standaard outsourcen.
De voordelen van IaaS voor jouw organisatie
Het uit handen geven van je integraties scheelt jouw organisatie heel wat werk. Dat staat buiten kijf. Daarnaast biedt Integration as a Service nog meer voordelen voor jouw organisatie.
Verzekerde continuïteit en rust
Jouw bedrijfsvoering leunt op de oplossingen die je met elkaar wil laten communiceren via integraties. Dat moet dus goed gaan. Door je integraties over te laten aan een integratiepartner ben je er zeker van dat ze goed ingericht en altijd up-to-date zijn. Gaat er toch iets mis? Dan staat er een team voor je klaar om het op te lossen. Dat biedt zekerheid over de continuïteit van je bedrijfsvoering. En die zekerheid geeft rust.
Meer kennis en ervaring ‘in huis’
Met IaaS vertrouw je jouw integraties toe aan integratiespecialisten. Experts die integraties ontwikkelen op basis van best practices én de ervaring die ze jarenlang hebben opgebouwd. Daarmee vergroot je jouw IT-afdeling als het ware en beschik je altijd over een vraagbaak voor je integratievraagstukken. Bovendien profiteer je van de ervaring die deze specialisten hebben opgedaan bij andere klanten, waardoor jouw integraties nóg beter worden.
Goedkoper beheer
Door het beheer van je integraties over te laten aan een integratiepartner hoef je geen integratiespecialist aan te nemen. Dat bespaart kosten. Daarnaast houdt een integratiepartner de kennis van specialisten altijd actueel, zodat jij niet hoeft te investeren in opleidingen en cursussen van eigen mensen.
Aan de slag met IaaS: hier moet je op letten
Lijkt Integration as a Service je wel interessant? Voordat je contact opneemt met een integratiepartner zijn er twee zaken waar je op moet letten:
Het integratieplatform: voorkom een vendor lock-in
Sommige integratiepartners bouwen integraties op een niche- of maatwerkplatform. Daardoor hebben ze alle integraties makkelijker binnen handbereik en kunnen ze hun diensten tegen heel lage kosten aanbieden. Maar het nadeel daarvan is dat jouw organisatie gebonden is aan die specifieke omgeving. Wil je naar een andere partner of ander integratieplatform? Dan gaat dat erg moeilijk of zelfs helemaal niet. En dan heb je dus te maken met een vendor lock-in. Controleer daarom altijd of jouw beoogde integratiepartner gebruikmaakt van een gangbaar integratieplatform. Op die manier kun je je hele integratieomgeving altijd eenvoudig oppakken en meenemen, als het nodig is.
De deploymentomgeving: mijd ‘noisy neighbours’
Luidruchtige buren zijn nooit prettig. Thuis niet, maar in je integratie-omgeving al helemaal niet. Sommige integratiepartners maken gebruik van een gedeelde integratieomgeving. Meerdere klanten zitten dan op één omgeving. Wanneer een van die klanten vervolgens een taak uitvoert waar veel capaciteit voor nodig is, kunnen de andere klanten dat merken aan hun performance. Dat wil je uiteraard niet. Dus let op: kies voor een integratiepartner die jouw integraties bouwt in een omgeving die alleen voor jou is. Zo kun je veel meer vertrouwen op een constante performance van je integraties.
Vragen of meer weten?
Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Lees meer over Integratie
RedefiningSimplicity
Contact
+31 (0) 73 642 76 44
Europalaan 23
5232 BC
‘s-Hertogenbosch